Prva premijera u 2015. u Operi i teatru Madlenianum održaće se 27. marta, kada bi svoj scenski život trebalo da započeti predstava „Male tajne“ po tekstu i u režiji Gorana Markovića.

Na Velikoj sceni iste kuće narednu pozorišnu sezonu 2015/2016. u oktobru trebalo bi da otvori premijera biografske drame „Miloš Crnjanski“ u režiji Ivane Vujić, koja je koautor teksta sa Slavenkom Milovanović – najavljeno je na konferenciji za novinare, koju je Madlenianum organizovao u novom Cepter hotelu na Terazijama (bivša zgrada Jugošpeda).

Prema rečima Gorana Markovića, „Male tajne“ su komad sa pevanjem i igranjem – „neka vrsta srpskog mjuzukla“ za koji je muziku napisao Zoran Simjanović. Reč je o adaptaciji Markovićeve istoimene knjige, koju 2008. objavila izdavačka kuća Clio. Marković kaže da je to zapravo dnevnik pozorišne trupe iz koje je nastalo Beogradsko dramsko pozorište, a koja je prestala da postoji zabranom predstave „Čekajući Godoa“. On je naglasio da će ovaj komad, za koji je završena audicija za „glumce koji dobro pevaju i plešu“, biti zapravo istorija ne pozorišne trupe, nego i predratnih, ratnih i poratnih šlagera. Kostime radi Dragana Ognjenović, a scenografiju Nebojša Bradić.

Predstava „Miloš Crnjanski“ Madlenianum priprema u koprodukciji sa Bitef teatrom. Ivana Vujić najavila je postmodernističku predstavu u maniru u kome Crnjanski napisao „Hipoborejce“. Biće to, kako je naglasila, „slika sveta i egzila u kome je pisac živeo, rešen da život provede negujući ljubav i brak sa Vidom Ružić, uprkos svom književnom radu i avangardnosti“. Glumačka podela uskoro će biti saopštena, a u njoj su, prema rečima Ivane Vujić mlade snage sa Akademije umetnosti u Novom Sadu i proverene beogradske zvezde. Za scenografiju i kostime zadužen je Kosta Bunuševac, a za muziku Irena Popović.

Branka Radović, direktor Opere i baleta Madlenianuma, najavila je i premijeru „Krojcerove sonate“, po tekstu Lava Nikolajeviča Tolstoja i sa Betovenovom muzikom uživo. Na ovoj monodrami radi tandem Irina Dečermić i Goran Šušljik, glavnu ulogu tumačiće Nebojša Dugalić, a u dve predstave tokom juna trebalo bi da „uskoči“ i francuski glumac Žan-Mark Bar, koji će igrati na engleskom jeziku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari