U okviru 12. Beogradskog festivala igre večeras će u 20 sati u Beogradskom dramskom pozorištu biti izveden komad „Memoari jedne buve“ španske plesne kompanije Sol Piko. Komad govori o gorućim ekonomskim i socijalnim temama Španije nakon Drugog svetskog rata, posebno se osvrćući na period oko 2010. kada je dobar deo evropskog poretka počeo da se ruši.

– Bili smo usmereni na samo jednu odluku, da li da prekinemo da se bavimo ovim poslom ili da nastavimo da radimo. U Španiji je veoma teško imati plesnu kompaniju jer vlada ne voli mnogo umetničku igru i nije lako preživeti. Moja kompanija opstaje već 20 godina i trenutno smo u dobroj fazi jer mnogo gostujemo po svetu – kazala je na jučerašnjoj konferenciji Sol Piko, umetnička direktorka kompanije, koreografkinja i igračica.

„U pejzažu pustoši i razaranja, tri lika se upuštaju u avanturu koja će im promeniti živote. Plesni komad čudnovatog naslova – „Memoari jedne buve“ je jedinstveni pas de trois postavljen na muziku Čajkovskog. Koda iz „Labudovog jezera“ je dekonstruisana, a zatim prekinuta ehom iz prošlosti i signalima koji upućuju na pustoš i beznađe. Sol Piko dobro vlada klasičnim baletom, savremenom igrom i flamenkom, i koristi sve ove forme u kreiranju posebnog koreografskog stila, zapanjujućih vizuelnih prikaza, neverovatnih situacija koje odišu crnim humorom. Ovo je predstava koja pruža svež i frenetičan, posve lični doživljaj vezan za najveći izazov koji je zadesio Evropu od Drugog svetskog rata. Zvezda u Španiji, Sol Piko tokom poslednjih sezona niže uspehe na svetskim festivalima. Ovo je prvo gostovanje njene trupe u Srbiji“, navodi se u saopštenju Beogradskog festivala igre.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari