Na Univerzitetu u Nišu juče je održana komemoracija povodom smrti Radovana Laleta Đurića, renomiranog slikara, osnivača Niš Art Fondacije, mecene mladih umetnika, kulturnog entuzijaste i prijatelja dnevnog lista Danas. Komemorativni skup organizovali su NAF i Laletovi prijatelji.


Ti su prijatelji, od kojih se sa nekima družio od detinjstva, sedeli i u „publici“. Među njima, kao i njegovim poštovaocima bilo je i ljudi iz sveta umetnosti, kulture, obrazovanja, medija, biznisa i javnog života. U sali nije bilo ni jednog predstavnika grada Niša, koji ga, nekako, nisu dovoljno dobro razumeli ni za vreme života. A valjda je to i dobro.

– Bio je slobodan da kaže šta misli i da radi šta hoće. Srećom, hteo je dobre i velike stvari. Bio je čovek od akcije, uvek u petoj brzini, bez kočnice. Kod njega je sve bilo intenzivno. Na momente je delovao zastrašujuće, umeo je da bude brutalno žustar, ali i oduševljen i pun pohvala. Pružio je mladim umetnicima veće šanse za uspeh nego mnoge institucije. Želeo je da ostanemo ovde, opstanemo i uspemo. I sada se svi pitamo: šta će biti sa njegovim legatom, Niš art fondacijom? Nadam se da će ona opstati i pomagati nekim novim mladim ljudima – rekla je Ana Bondžić, mlada slikarka koja je osvajala nagrade na Nacionalnom konkursu „Mladost“, koje je NAF organizovao od 2006. godine.

Jelena Preradović Stevanović, menadžerka kompanije Filip Moris, koja je finansijski podržavala projekte NAF-a, poručila je mladim umetnicima da u znak sećanja na Đurića nastave da dele znanje i podršku drugim mladim umetnicima. Ona je kazala da je Filip Moris, u kojem je Lale imao puno prijatelja, istinski ponosan što je podržavao njegove akcije.

– Laleta sam upoznao septembra 2003, kada je Filip Moris došao u Niš. Rekao je da će me čekati u kafani i podržati u onome što radim – ako mu se budem svideo. Postao je moj veliki prijatelj i lojalni saradnik, koga se prvog setim kada pomislim na Srbiju i četiri godine koje sam tu proveo. Bio je čovek ogromne energije, borac i vizionar. Imao sam utisak da nikada ne spava, uvek je bio tu za prijatelje. Uvek je bio tu i za svoju Srbiju, kojoj je strasno želeo da napreduje i vrati prave vrednosti – naveo je u pismu Euđenio Sdidoli, prvi generalni direktor DIN Filipa Moris, uz žaljenje što ne može da dođe u Srbiju.

Milorad Doderović, novinar i Đurićev lični prijatelj, podsetio je da je on bio humanista, dobrotvor, kosmopolita i lokalpatriota. U poslednjih deset godina više je vremena provodio u avionu, Beogradu i Nišu nego u Njujorku, gde je živeo i radio od 1973. godine. Njegove kuće i ateljea u Velikoj jabuci bile su centar američko-srpskog prijateljstva i obavezna stanica ljudima sa ovih prostora.

– Bio je svetski lik, a naš i svoj. Kada je došao, osnovao NAF i počeo da radi šta je zamislio ličio je na meteorit koji je „tresnuo“ u učmalu provinciju. Grad Niš i njegovi čelnici, kao i razni aparatčici iz državnih institucija nisu ni umeli ni hteli da ga razumeju. Pre dve godine nije dobio najveću nišku gradsku nagradu „11. januar“ za koju su ga predložili novinari skoro svih redakcija i dopisništava. Nije nagrađivan ni u Srbiji. Bilo bi krajnje licemerno i sarkastično da neko pomisli da bi to trebalo da učini sada, posthumno – rekao je on uz zaključak da je „Laletov veliki amanet, koji je ostavio svima, da se NAF ne ugasi“.

Slikar i univerzitetski profesor Perica Donkov kazao je da je Đurić bio „brz čovek sa vizijom“ koga je bilo veoma teško slediti. Lale je u sebi nosio snagu tornada, sve mu je bilo jasno, i to što zna i može hteo je da podari drugima, za koje je imao veliku empatiju, rekao je i dodao da za sve što je radio „nikada nije tražio ništa zauzvrat, izuzev malo respekta“. Dragan Krasić, bivši direktor niške Klinike za maksilofacijalnu hirurgiju, koju su pod patronatom NAF-a oslikali i oplemenili mladi umetnici, apelovao je da ova fondacija nastavi svoju značajnu misiju. To je ono što bi Lale želeo, rekao je.

Radovan Lale Đurić (1945- 2013) biće sahranjen danas u 15.30 časova na Novom groblju u Beogradu.

Renovirao i galerije i kafane

Nakon komemoracije prijatelji Laleta Đurića okupili su se u kafani „Tri šešira“, u koju je on voleo da dolazi, a lično ju je renovirao, dizajnirao i opremio. Umeo je da kaže da je NAF, uz podršku Filipa Moris, napravio i renovirao četiri Galerije u Nišu, Beogradu i Novom Sadu, a da je on lično „napravio“ isto toliko kafana. – Jedna od najgorih stvari u životu je prazna kafana – umeo je da kaže ovaj „umetnik druženja“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari