Uručenjem nagrade „Milovan Vidaković“ u klubu Tribina mladih Kulturnog centra Novog Sada, večeras će, na Svetski dan knjige, od 18 sati početi programi 8. Međunarodnog festivala proznog stvaralaštva Prosefest. Festival koji ima moto „Zauzmi pozu – čitaj prozu“, svečano će otvoriti književnik Jovica Aćin, a nakon uručenja nagrade, od 19 sati će početi književno veče posvećeno ovogodišnjem laureatu – književniku Milisavu Saviću.


Ova nagrada se na Prosefestu dodeljuje sedmi put, a dosadašnji dobitnici su: Alberto Mangel, Đerđ Konrad, David Grosman, Klaudio Magris, Slobodan Tišma i David Albahari.

– Milisav Savić je pre 45 godina objavio „Bugarsku baraku“ – knjigu koja je naišla na veliki otpor jer se nije uklapala u tadašnje vladajuće ideologije. Od samog početka svog književnog stvaralaštva, Savić je bio istraživač i od pisca stvarnosne proze postao najveći postmodernista čije nas knjige, a tu ne mislim samo na „Hleb i strah“, koja je 1991. godine ovenčana Ninovom nagradom, već i na „Fusnote“, „Rimski dnevnik i druge priče“ i najnoviju, uvek ispune vrhunskim doživljajem čitanja – istakao je Nenad Šaponja, predsednik Organizacionog odbora Prosefesta, juče na konferenciji za novinare dodavši da je kuriozitet i činjenica da Milisav Savić za svoje prozno stvaralaštvo dobija nagradu koja nosi ime Milovana Vidakovića, tvorca prvog srpskog romana, koji nam je svojevremeno prilagođenim izdanjem približio upravo Savić.

Ove godine na trodnevnom festivalu učestvuje osam pisaca: Nikola Malović iz Crne Gore, Susan Ringel iz Finske, Inez Baranej iz Australije, Petar Milošević iz Mađarske, Miroslav Demak iz Slovačke, kao i tri naša pisca: Milisav Savić, Slobodan Vladušić i Goran Gocić. Oni će sutra i u petak imati književne susrete sa gimnazijalcima tri novosadske gimnazije: „Jovan Jovanović Zmaj“, „Isidora Sekulić“ i „Laza Kostić“ tokom prepodneva, a uveče će u klubu Tribina mladih srednjoškolci biti moderatori razgovora sa piscima na programima koji su otvoreni za javnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari