Članovi Omladinske filharmonije “Naisus”, koja okuplja više od 60 filharmoničara iz Srbije, danas će mirno protestvovati ispred Ministarstva kulture i informisanja zbog odbijanja da finansira njihov odlazak na Internacionalni festival muzike u Los Andjelesu. Omladinska filharmonija aplicirala je za sredstva na upravo okončanom konkursu Ministarstva za sufinansiranje savremenog kulturnog stvaralaštva, ali ga je nadležna komisija odbila.

– Tražili smo sedam miliona dinara, bili bi zadovoljni da smo dobili četiri, a nismo dobili ni dinar, već samo nezvaničnu informaciju da Ministarstvo zna za naše uspehe, ali da “tražimo puno para”. Konkurisali smo jer je ministar Tasovac nedavno u Nišu u razgovoru sa mladim članovima Omladinske filharmonije obećao da će pomoći, ali da bi trebalo da apliciramo za sredstva na konkursu, što smo i učinili. Na ovom okupljanju ispred Ministarstva tražićemo da Tasovac iskoristi svoje diskreciono pravo da odobri odredjena sredstva i izvan ovakvog konkursa, što je, po našim informacijama, već činio za neke druge. Nastup naše Omladinske filharmonije na ovako prestižnom svetskom festivalu je istorijski za ovakve formacije mladih muzičara, kao i za Srbiju, a odbijanje države da stane iza njega je negativni presedan- kaže za Danas Zoran Andrić, dirigent i predsednik Upravnog odbora filharmonije.

Andrić precizira da je Omladinska filharmonija do sada uspela da obezbedi više od 33.000 dolara, ali da joj je za odlazak, boravak i učešće na festivalu potrebno ukupno oko 100.000. Medju donatorima koji su pokazali razumevanje za umetnički nastup mladih filharmoničara iz Srbije na festivalu u SAD nalaze se grad Niš, koji je izdvojio 1,2 miliona dinara, kao i Jugorosgas i drugi donatori. Ukoliko se ne obezbedi još oko 70.000 dolara, već uplaćena sredstva će “propasti”, kaže.

On dodaje da će se na Internacionalnom festivalu u Los Andjelesu, koji traje od 14. do 18. juna, takmičiti filharmonije, kamerni orkestri, horovi, kao i “bras” orkestri iz celog sveta. Omladinska filharmonija “Naisus” trebalo da ima takmičarski nastup u dvorani “Walt Disney Hall”, kao i celovečernji koncert u Dizni parku, a planirano je i njeno učešće na masterklasu. Ona “nije samoinicijativno odlučila da učestvuje na festivalu” već je od njega dobila poziv zbog zbog značajnih uspeha koji je postigla.

Iza filharmonije “Naisus” su dve zlatne medalje na svetskim festivalima u Pragu i Berlinu, četvrto mesto na svetu medju mladim filharmoničarima, kao i nastupi širom Evrope. Ova filharmonija je nastupala sa više značajnih operskih pevača iz Srbije i sveta, a nekoliko godina unazad u Nišu svira Novogodišnji koncert bečkih valcera. NJeni članovi imaju od 16 do 27 godina i dolaze iz 18 gradova Srbije, od Leskovca do Subotice. Filharmonija je osnovana 2010. godine.

Filharmonija nema ni svoj prostor, ni probe

Omladinska filharmonija “Naisus”, čije je sedište u Nišu, još uvek nema svoj prostor za probe i rad. Na početku je to činila u holu Gradske kuće, a članovi filharmonije sada održavaju probe u zgradi Gimnazija “Stevan Sremac” i “Bora Stanković”, koje im ustupaju prostor jednom sedmično.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari