Za mesec i po dana Novi Sad zvanično predaje aplikaciju kandidature za Evropsku prestonicu kulture 2021. Nedavno je nemački grad pobratim Dortmund poslao zvaničnu podršku Novom Sadu, a Marton Meheš, umetnički direktor Pečuja, mađarskog grada koji je 2010. godine bio titular EPK, pre nekoliko sedmica je boravio u Novom Sadu kako bi se što bolje upoznao sa kulturnim potencijalima grada.

Novi Sad ima i konstantnu podršku od Petera Langera, koordinatora Saveta dunavskih regija i gradova, gradova: Ulma, Temišvara, Larise, kao i od Osjeka, te Maribora – grada koji je ovu prestižnu titulu nosio 2012. godine.

O aktivnostima koje se preduzimaju u finišu predaje kandidature, razgovaramo sa Momčilom Bajcem, programskim direktorom kandidature Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2021.

– Programski i organizacioni tim radi punom parom. Aplikacija se zvanično mora predati do 23. oktobra, a to je simbolično jer je to i dan oslobođenja Novog Sada od fašizma. Aplikaciju ćemo poslati i ranije u Brisel, a spremićemo i veliki događaj u Novom Sadu kao simbolično obeležavanje toga. Rezultate ćemo znati početkom iduće godine i svi se nadamo da će biti pozitivni.

Veliku podršku dobijamo ovih dana od svih iz Evrope. Na inicijativu Langera i Meheša, počele su da nam stižu i razglednice od umetnika iz svih krajeva Evrope – podržavaju našu kandidaturu. Idućeg meseca ćemo organizovati i izložbu tih razglednica sa prevodima poruka koje smo dobili.

Tokom svoje nedavne posete Novom Sadu, Marton Meheš je posetio Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Spomen-zbirku Pavla Beljanskog i Galeriju Matice srpske gde mu je predstavljen zajednički projekat ove dve institucije „Leto u vrtu galerija“, Udruženje umetnika Petrovaradinske tvrđave „Likovni krug“, Mađarski kulturni centar „Petefi Šandor“, Gerontološki centar i AKUD „Sonja Marinković“, kompaniju „Manual“ i kafe-galeriju „Izba“. Prilikom te posete, ali i ovih dana kada svakodnevno razgovaramo sa predstavnicima svih institucija kulture u gradu, zaista se oseti najiskrenija i najotvorenija želja kod svih da Novi Sad kao grad u kome se različitost svake vrste podrazumeva, kruniše sve svoje specifične vrednosti i titulom Evropske prestonice kulture, ističe Bajac i napominje kako će za Evropu biti ključna ne samo sadržajna programska opredeljenja nekog grada, već i emocija koja je nekom gradu svojstvena.

Bajac nam je otkrio da je i pre nekoliko dana čuveni mađarski književnik Đerđ Konrad, koji izuzetno voli Novi Sad jer je u njemu svojevremeno drugovao sa Aleksandrom Tišmom, a i na Međunarodnom festivalu proznog stvaralaštva „Prosefest“ dobio nagradu „Milovan Vidaković“, postao ambasador novosadske kandidature za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari