Danijel Roulend, prvi violinista čuvenog Brodski kvarteta iz Londona, organizovao je krajem avgusta deseti po redu Stift-festival, međunarodni festival kamerne muzike, muzičku manifestaciju čiji je on osnivač i umetnički direktor. Povodom desetogodišnjeg jubileja svog festivala Danijel Roulend je od Isidore Žebeljan naručio kompoziciju za violinu i klavir, koja je dobila naslov Zujte strune, pesma i igra (sa Čarobnom frulom u pozadini), i koju je on sa velikim uspehom premijerno izveo 30. avgusta, zajedno sa pijanistkinjom Natašom Kudrickom.

Inače, Brodski kvartet i mecosopran Lore Liksenberg izveli su proteklog proleća kompoziciju Isidore Žebeljan “Kad je Bog stvarao Dubrovnik” na festivalima i koncertima u Londonu, Deriju, Jerusalimu i Nikoziji.

Istoga dana, 30. avgusta, u dvorani Splendor u Amsterdamu, na tradicionalnom festivalu umetnosti Autmarkt, kojim se otvara nova umetnička sezona u tom gradu, Ejslin Kejsi, solo oboistkinja Filharmonijskog orkestra Holandskog radija, i naša violinistkinja Julija Hartig izveli su kompoziciju “Čudo u Šarganu” Isidore Žebeljan. Dan kasnije, 31. avgusta, u Gelzenkirhenu, u Nemačkoj, na gala-koncertu povodom otvaranja nove operske sezone, u prepunoj Velikoj sali operske kuće Muziektheater im Revier izveden je ciklus solo pesama za glas i orkestar Isidore Žebeljan „Rukoveti“. Solistkinje su bile Noriko Ogava-Jatake i Alfija Kamalova, a Novom filharmonijom Vestfalije dirigovao je finski dirigent Valteri Rauhalami. Poseban kuriozitet ovog koncerta bila je Isidora Žebeljan, koja je svirala deonicu solo klavira u orkestru. Publika je burnim ovacijama pozdravila našu kompozitorku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari