Izdavačka kuća Kreativni centar najavila je da će 14. put samostalno učestvovati na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu knjiga za decu u Bolonji, koji se ove godine održava od 30. marta do 2. aprila. Reč je o „najvećem i najvažnijem međunarodnom događaju namenjenom profesionalcima koji se bave knjigama i stvaralaštvom za decu i dečijom literaturom“ na kome je, prema rečima direktora Kreativnog centra Dejana Begovića, ovaj izdavač „našao svoje mesto“.

Begović je na konferenciji za novinare pred put u Bolonju najavio da će Kreativni centar ponuditi stranim izdavačima svoju najnoviju produkciju, zbog čega je pripremio katalog na engleskom jeziku, a takođe će za sebe potražiti najzanimljivije naslove za prevođenje na srpski jezik, pre svega kada je reč o romanima za mlade i popularnoj psihologiji.

– Najviše novih naslova nudimo za predškolce. Edicija „Šta sve Ana zna“ je već postigla veliki uspeh, posebno u Brazilu, gde je postala udžbenik, za nju su zainteresovani i kolumbijski izdavači. Osim edicija za predškolski uzrast, ove godine predstavićemo i dve knjige Jasminke Petrović i Dobrosava Boba Živkovića – „Samo za tvoje uši“ i „Od čitanja se raste“, 50 eksperimenata iz hemije iz edicije Popularna nauka; roman Ivane Nešić „Tajna nemuštog jezika“ – nastavak njenog uspešnog prvenca „Zelenbabini darovi“, kao i izdanja za roditelje – nabraja Begović.

Prema njegovim rečima, „dosad je skoro 100 izdanja Kreativnog centra prevedeno na više od 30 jezika i objavljeno širom sveta“, a najviše uspeha imaju knjige iz oblasti popularne nauke i psihologije. U svetu je, kako je naglasio Begović, najpopularniji „Seks za početnike“ Jasminke Petrović, koji je preveden na 26 jezika, a u Švedskoj je na osnovu ove knjige postavljena i pozorišna predstava za tinejdžere. Po popularnosti van Srbije ovu knjigu poslednjih godina u stopu prati „Knjiga za svaku devojčicu“ Violete Babić, za koju su prava prodata u 17 zemalja, uključujući i arapski svet. Među traženim izdanjima u inostranstvu su i edicija „Bez dlake na jeziku“, „Mali kućni ogledi“, „Šta sve Ana zna“, „Saznaj i probaj“…

Mesec knjige i Varufakis

U Kreativnom centru april će biti proglašen za mesec knjige tokom kog će čitaoci preko sajta ovog izdavača i u njegovoj knjižari u Evrocentru moći da kupuju knjige na popustu od 50 odsto. Bibliotekama u Srbiji biće ponuđen specijalni aranžman „100 puta 100“ – kupovina 100 naslova Kreativnog centra po ceni od 100 dinara. Do 1. maja Kreativni centar trebalo bi da objavi i knjigu aktuelnog grčkog ministra finansija Janija Varufakisa o teoriji svetske ekonomije namenjenu tinejdžerima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari