Višegodišnja saradnja između beogradskog Narodnog pozorišta, Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada i Sava centra formalizovana je nedavno potpisivanjem ugovora između ovih kuća, a njena suština je ono što upravnik nacionalnog teatra Dejan Savić naziva „aktivnijom i atraktivnijom vekovnom saradnjom“.


Tako će se 28. novembra na Velikoj sceni Narodnog pozorišta igrati „Priče iz bečke šume“ u izvođenju SNP i režiji Ive Milošević, dok će već 9. decembra na sceni Sava centra igrati „Labudovo jezero“ sa prvacima Boljšog teatra, Marijom Alaš i Aleksandrom Volčkovim. U predstavi će učestvovati čitav ansambl Baleta i Orkestar Narodnog pozorišta pod dirigentskom upravom Ane Zorane Brajović.

Pre izvođenja u Sava centru, „Labudovo jezero“ biće izvedeno 4. decembra u Narodnom pozorištu, a u njemu će gostovati solistkinja Kraljevskog baleta Flandrije iz Antverpena Marija Seletskaja.

– Ugovori koje smo potpisali samo su formalizacija dugogodišnje saradnje i to na polzu publike. Nadamo se uskoro i jednoj operskoj koprodukciji i to delu akademika Dejana Despića, „Pop Ćira i pop Spira“, koja će možda baš biti izvedena u Sava centru. Biće to na veliku radost publike, srpska opera, komična… Sa Sava centrom imamo veoma dobar i razrađen sistem. Primera radi, kada se „Aida“ igra u SC, za četiri ili pet izvođenja mi imamo publike koliko bismo skupili kada bismo „Aidu“ u nacionalnom teatru igrali četiri ili pet sezona – kazao je Savić i dodao da je u pripremi „Knez Igor“, koji će najverovatnije biti izveden u okviru Bemusa, te da je veliko interesovanje publike i za „Krcka Oraščića“, ali da NP jednostavno nema toliki (prostorni) kapacitet da u potrebnoj meri izađe u susret publici. Takođe, Savić najavljuje i ponovno postavljanje „Petra Pana“ čim se, kako kaže, reše autorska prava za izvođenje. Ipak, „Krcka Oraščića“ publika će moći da pogleda 16. januara baš u Sava centru.

Vršilac dužnosti direktora drame SNP Aleksandar Gajin podsetio je da je ova saradnja ozvaničena gostovanjem „Gospođe ministarke“ u izvođenju novosadskog teatra, nastavlja se predstavom „Priče iz bečke šume“, a ugovoreno je gostovanje NP sa Brehtovom „Majkom Hrabrost“.

– Planiramo i jednu zajedničku predstavu koja bi se igrala na obe scene, iako za sada ne znamo koji bi to naslov mogao da bude. Važno je da sada surevnjivost, koja je među umetnicima česta, mora ostati po strani kako bismo zajednički vodili uspešnu kulturnu politiku, što je Narodnom pozorištu i Srpskom narodnom pozorištu kao krovnim institucijama kulture, bar u oblasti pozorišta, velika obaveza – kazao je Gajin.

Direktor SNP Aleksandar Milosavljević podsetio je da je Jovan Đorđević na poziv Kneza Mihaila došao iz Srpskog narodnog pozorišta sa delom ansambla i osnovao Narodno pozorište u Beogradu te da ova saradnja zapravo traje od 1868.

Direktor drame Narodnog pozorišta Željko Hubač ističe da je sada bitno biti pragmatičan i ići korak po korak, kako bi se ova saradnja dokazala kao istorijski korak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari