Predstava „Život je pred tobom“, po motivima romana Romena Garija (alijas Emila Ažara) i dramatizacije Ksavije Žajara, u režiji Veljka Mićunovića, premijerno će biti izvedena 18. decembra na Maloj sceni Beogradskog dramskog pozorišta. Dečak Muhamed šezdesetih godina 20. veka živi u pansionu za ostavljenu decu na periferiji Pariza, koji vodi poljska Jevrejka Roza, bivša prostitutka. Muhamed u ovom okruženju odrasta u svim pomenutim religijama i veru i naciju tumači na svoj sopstveni način, gradeći vlastiti sistem vrednosti naspram onog uvreženog. Na tom putu odrastanja i građenja vlastitog sveta, osim Roze uticaj na Muhameda ima i prodavac tepiha Halil, lik koji je iz romana vraćen u dramatizaciju ovog teksta, rekao je juče na konferenciji za novinare u BDP dramaturg predstave Željko Hubač.


Junakova permanentna potraga za identitetom odvija se na fonu tada okončanog rata u Alžiru. Ipak, priču o multikulturalnim problemima reditelj je, kako je rekao, prebacio na kolosek dobrote i odrastanja, praveći predstavu koja je pre svega reminscencija detinjstva. Ova priča, dodao je on, puna je sentimenta i nikog ne ostavlja ravnodušnim. – U vremenima nacionalnih i verskih fanatizama i svih mogućih podela, kada smo se toliko otuđili, emocije, dobrota i ljubav postale su banalna stvar, istakao je Mićunović dodavši da je novo teatarsko doba prognalo emociju sa scene. Ipak, iako i sam generacijski pripada takvom teatru, on mu ne pripada i idejno i smatra da je, kao u ovoj predstavi, emocija potrebna na sceni i da je potrebno preneti je na gledaoce. U tom smislu Hubač je naglasio da je „Život je pred tobom“ povratak pravom pozorištu. Ona je to i po glumačkoj podeli jer u predstavi igraju: Anita Mančić, Nikola Rakočević, Mirjana Gavrilović, Slobodan Ćustić, Miljan Prljeta i Dejan Matić. Scenograf je Vesna Štrbac a kostimograf Jelena Stokuća. Predstava traje sat i deset minuta.

Tajnoviti pisac

Iako je roman „Život je pred tobom“ preveden kod nas i iako je drama nastala po njemu veoma popularna i izvođena svuda u svetu a naročito u Francuskoj, o njenom autoru, barem u ovoj sredini, do sada se nije mnogo čulo. A on je, iako je to po pravilima nemoguće, dva puta bio dobitnik Gonkurove nagrade jer je svoje knjige, kao i ovaj roman, često objavljivao pod različitim pseudonimima. Štaviše, da je baš on napisao ovaj roman, saznalo se tek posle njegove smrti. Inače, bio je litvanski Jevrejin, odrastao i školovao se u Francuskoj gde je bio pilot Francuskih oslobodilačkih snaga, a u vreme Drugog svetskog rata bio je odlikovan Legijom časti. Svoj prvi roman objavio je 1945. godine. Napisao ih je 30, a oprobao se i u drugim literarnim žanrovima, i na filmu kao reditelj i scenarista.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari