Povodom Dana Narodne biblioteke Srbije i Nacionalnog dana knjige, juče su u amfiteatru NBS uručene nagrade za najbolju knjigu u bibliotečkoj mreži, kao i nagrada „Janko Šafarik“, koja se dodeljuje bibliotekaru. Kao najbolja knjiga nagrađen je roman „Tai“ Gorana Gocića, dok je bibliotekarsku nagradu dobila Svetlana Jančić.

– Nakon knjiga objavljenih u Britaniji kada sam očekivao i zanimanje ovdašnje javnosti koja je izostalo, kao i promocije u Srbiji na kojoj je bilo troje ljudi, među kojima Milan Vlajčić i ja, ovo je za mene veliko iznenađenje. Kako sam odatle došao u „danas“ – kazao je Goran Gocić.

Nagrada je uručena i izdavaču ove knjige Vladislavu Bajcu.

Uručivši nagradu Svetlani Jančić, predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić obratio se skupu.

– Fondovi i zbirke srpske nacionalne biblioteke predstavljaju najveću riznicu pokretne kulturne baštine srpskog, kao i brojnih drugih naroda. One jesu naše nasleđe, ali i artefakti koji govore o civilizacijskom doprinosu Srbije čitavom čovečanstvu – kazao je Nikolić i naglasio da je ulaganje u kulturu, posebno u vremenima krize, ulaganje u budućnost pojedinca i društva u celini te da se posebna pažnja mora posvetiti brizi o integralnom čuvanju kulturne baštine kroz ulaganja u infrastrukturu koja će obezbediti sveobuhvatnu zaštitu zbirki i fondova.

Predsednik Nikolić istakao je da očekuje nastavak radova na rekonstrukciji bibliotečkog zdanja, te da je posebno ponosan na međunarodnu saradnju sa bibliotekama Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Bugarske, Češke… kao i to što je NBS 2013. uspostavila saradnju sa Apostolskom bibliotekom.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari