Udruženje baletskih umetnika Srbije održalo je juče ceremoniju dodele priznanja za ovu godinu u zgradi Narodnog pozorišta. Jedino strukovno, reprezentativno udruženje iz oblasti baleta, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, dodelilo je ovom prilikom dve nagrade, a još dve će biti naknadno uručene.

Uzak krug zvanica je dugotrajnim aplauzom pozdravio ovogodišnju dobitnicu nagrade za životno delo – primabalerinu Milicu Bijelić. Slavna umetnica, posle višedecenijskog iskustva i mnogih priznanja, smatra da ovo ipak ima posebno mesto.

„Pre svega mi je značajna ova nagrada zato što dolazi od mojih kolega. One su smatrale da ja to svojim radom zaslužujem i zbog toga mi je jedna od najdražih“, navodi Bijelićeva, koja iza sebe ima čak oko 30 glavnih uloga, uz sve najveće počasti koje se dodeljuju u ovoj umetnosti.

Specijalna nagrada za inovativni pristup u oblasti savremenog plesnog teatra pripala je Daliji Aćin Telander za predstavu „San žute čarape“. Budući da ona nije bila u mogućnosti da prisustvuje dodeli, nagradu je za nju primila Ana Ignjatović Zagorac, koja je i ovogodišnja dobitnica priznanja „Smiljana Mandukić“ za najbolju plesnu interpretaciju u oblasti umetničke igre. Međutim, ova nagrada joj nije dodeljena danas, nego će to biti obavljeno 13. novembra po izvođenju predstave „Želeće mašine“, za koju je i nagrađena.

Priznanje „Nataša Bošković“, koje se dodeljuje za najbolju izvedbu klasičnog ili neoklasičnog stila u oblasti baletske umetnosti, ove godine je pripalo Ani Đurić, prvoj solistkinji Baleta Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu. Njoj će ova vredna nagrada biti uručena u subotu, 23. oktobra, na sceni „Jovan Đorđević“, po izvođenju predstave „Labudovo jezero“.

Najvrednija nagrada nije dodeljena

Priznanje „Dimitrije Parlić“, koje se smatra najprestižnijim u našoj zemlji iz oblasti baleta, ove godine se ipak neće dodeliti. Ova nagrada se od 1997. godine tradicionalno dodeljuje za najbolje koreografsko ostvarenje i nosi ime po proslavljenom stvaraocu iz ove oblasti. Žiri, u čijem su se sastavu našli Vladimir Logunov (predsednik), Milena Burić, Danica Arapović, Ljubiša Ristić i Milena Jauković, doneo je odluku da nijedna od osam nominovanih predstava iz protekle sezone svojim umetničkim i estetskim kvalitetom ne zaslužuje da osvoji priznanje sa imenom legendarnog koreografa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari