Prvi broj časopisa za kulturu i umetnost „Kod 21“ u izdanju Šabačkog pozorišta predstavljen je u Udruženju književnika. U ovom časopisu su objavljeni tekstovi 17 autora i temat o Dušanu Kovačeviću.

Zoran Karajić, direktor Šabačkog pozorišta i glavni urednik časopisa, istakao je da nikako nije mogao da se pomiri s činjenicom da Kruševac i Užice imaju časopis za kulturu, a Šabac nema. „Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović je podržao moju ideju da napravim časopis koji neće biti lokalni. Najteže je bilo naći ime. Pitao sam čoveka koji sve zna, Dušana Kovačevića, koji mi je rekao da ga nazovem Kod 21, kao ključ, kao čitanje 21. veka. Odmah sam prihvatio da se tako zove. Ovaj broj se bavi znamenitim šabačkim stvaraocima koji su postigli velike uspehe u svetu“, izjavio je Karajić.

Nebojša Cvejić, odgovorni urednik časopisa i autor uvodnika, naglasio je da ovaj časopis predstavlja nastavak kulturne renesanse grada Šapca. „Kulturni napredak ogleda se u obnavljanju ustanova kulture. Novi stepenik u kulturnom napretku je i ovaj časopis. U njemu je na 160 strana predstavljeno 20 tekstova 17 autora. Glavna tema je Dušan Kovačević. U okviru časopisa odštampane su i objavljene četiri njegove pesme. Izdanje obuhvata raznorodne teme, od pozorišne umetnosti, preko književnosti i likovne umetnosti do istorije, muzičke umetnosti i arhitekture. Časopis nije provincijski“, istakao je Cvejić.

Prema rečima Dušana Kovačevića, dramskog pisca, za njega je ovaj časopis izuzetno značajan. „On govori o našem vremenu i osvrće se na vremena koja su bila skoro. Grad Šabac se revitalizuje u svim oblicima, što je izuzetno bitno u sveopštoj srpskoj kulturi. U današnjem vremenu velika nekultura nije slučajna, pažljivo je planirana i odlično finansirana. Sistematsko zaglupljivanje naroda se radi od Drugog svetskog rata. Protiv toga su se borili mnogi časopisi, a ta borba s nekulturom je trajna i danas. Nije ništa manja nego što je bila juče ili prekjuče. Medijska slika Srbije vaspitava i neguje generacije koje dolaze i koje će ostati nepismene bez obzira što imaju pri ruci nešto što je pre mnogo godina bila naučna fantastika. Svejedno se dešava krah kulture. To je želja onih koji vladaju i želja naroda da se ne zamara. Zato nestaju knjižare, gase se izdavačke kuće, nestaju časopisi. Ovaj časopis je tračak nade da, uprkos svim činjenicama, uvek postoji dovoljno sredstava da se pokrene jedna dobra ideja“, objasnio je Kovačević.

Šta je vredno u ovom društvu

Nebojša Zelenović, gradonačelnik Šapca, izrazio je zadovoljstvo što je svedok ovog važnog događaja. „Ovaj časopis ima cilj da poboljša kulturnu politiku grada. Imali smo važan pozorišni Festival, otvorili smo i Biblioteku, a sad imamo i časopis koji se bavi delima koje utemeljuju vrednosti u našem društvu. Pogledi na stvarnost Dušana Kovačevića su kičma ovog časopisa, koji je prilika za novo vrednovanje naše baštine. Uveren sam da danas započinje život novog medija, koji će nas uveriti šta je vredno u ovom društvu, što je jako dobra vest za Srbiju“, kazao je Zelenović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari