Mikser festival će po sedmi put oživeti prostor Savamale i okupiti gotovo hiljadu stvaralaca iz zemlje, regiona i sveta u ovom, trenutno najpoznatijem, beogradskom kvartu. Pod sloganom Neizdrž, smotra kreativnosti i inovacije od 3. do 7. juna, u okviru devet programskih celina, pokušaće da ukaže na društveni potencijal kreativnog stvaralaštva i aktivizma.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

 Prema rečima Maje Lalić, kreativne direktorke Miksera, „neizdrž“ sugeriše na sve što nas muči ali i sve ono pozitivno što nas stimuliše i pokreće našu kreativnost. Budućnost mladih generacija, kako kaže, leži u spontanom pokretanju novih, humanijih, vaninstitucionalnih, i daleko održivijih sistema kreativnog delovanja, urbanog razvoja, udruživanja i umrežavanja, a slogan ovogodišnjeg festivala ukazuje da je taj proces sada već nemoguće zaustaviti.

– Šta mi možemo da učinimo za naše društvo biće tema i konferencije „Uputstva za humani grad“, koja podstiče dijalog vlasti i kritičke javnosti. U okviru nje biće izrađen i Priručnik za uključenje građana u urbane procese grada Beograda koji će biti predat gradskim vlastima – kazala je Lalićeva.

Jedan od gostiju ove konferencije biće i svetski arhitekta Rem Kulhas, koji će sa srpskim kolegama diskutovati o etici arhitektonske profesije i društvenoj ulozi arhitekata u projektima od javnog značaja. Lalićeva je kao posebno zanimljiv segment Festivala istakla kolektivnu umetničku instalaciju „Black box“, osmišljenu u saradnji sa Fakultetom primenjenih umetnosti u Beogradu, u okviru koje će širom Savamale biti postavljeno sto crnih kutija. Reč je o radovima umetnika iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Austrije, Belgije i Norveške, koja istražuju intimno i kolektivno osećanje teskobe prouzrokovano nemogućnošću da se pojedinac adekvatno izrazi unutar svoje zajednice, porodice, kolektiva, akademske sredine, svog profesionalnog okruženja, javnosti i države.

Glavna novina ovogodišnjeg Mikser festivala jeste to što će programi Festivala biti dostupni i na TV kanalu u okviru MTS televizije, a kako su najavili organizatori, u planu je i pokretanje stalnog Mikser programa koji će doneti nešto što nedostaje našem TV tržištu.

Muzički program biće održan na novoj Mikser bini u Mostarskoj ulici broj 5, koju će otvoriti poznata bluz muzičarka Ana Popović. Pored nje, nastupiće i bend Goblini, Artan Lili, čuveni splitski hip-hoperi TBF, Darkwood Dub, E-Play i Partibrejkers, a Festival će zatvoriti hor Viva Vox i Dejan Petrović Big Band. Šansu da zablista pod reflektorima dobiće i pobednik muzičkog konkursa za neafirmisane bendove pod nazivom „Jedra“, a svake večeri biće organizovan i besplatni koncerti u Mikser hausu.

Young Balkan Designers

U okviru Festivala biće prikazani i pobednički radovi regionalnog konkursa „Young Balkan Designers“ na novoj lokaciji festivala – Dizajn Hub-u u Travničkoj. Izložbu će otvoriti renomirani industrijski dizajner Konstantin Grčić, sa kojim će dizajneri iz Srbije i regiona imati priliku da razgovaraju o svojim radovima u okviru programa „Sve što ste želeli da znate o dizajnu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari