Izložba „Mladost 2015“, na kojoj će se predstaviti najbolji radovi koji su učestvovali na istoimenom nacionalnom konkursu, biće otvorena sutra u Galeriji „Srbija“ u Nišu. Organizator nacionalnog konkursa te izložbi koje ga prate jeste Niš art fondacija (NAF).

 Na izložbi će se videti radovi 58 autora, a biće dodeljene tri nagrade, po odluci žirija koji čine: Mrđan Bajić, profesor na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, Neda Arnerić, glumica i istoričarka umetnosti, i Kristina Ristić, slikarka i dvostruka laureatkinja NAF. Izložba će biti otvorena u 19 časova, a moći će da se vidi do 12. juna, u vremenu od 13 do 20 časova. Od 18. juna preseliće se u Beograd, u Galeriju Kuća legata.

Na ovogodišnjem konkursu učestvovalo je više od 500 mladih umetnika koji su poslali preko 1.500 radova. Konkurs je deveti po redu, a prvi koji se organizuje nakon smrti Radovana Laleta Đurića, osnivača NAF-a, referentnog slikara poreklom iz Niša koji je živeo i radio u Njujorku, kulturnog entuzijaste i mecene mladih umetnika.

Profesor i umetnik Mrđan Bajić potvrđuje za Danas da je na konkurs NAF stiglo mnogo kvalitetnih radova i da je bilo teško napraviti izbor.

– Žiri se vodio idejom da prepozna kvalitet u okviru polja istraživanja samih autora a ne da forsira ili isključuje pojedine tipove vizuelnih poetika. Od mnogih stvari koje nedostaju našoj vizuelnoj sceni najviše je to upravo platforma gde mladi umetnici mogu da predstave samoinicijativno svoje radove i u tom smislu ovaj izbor mogao bi da bude poboljšanje. U svakom slučaju izložba će doneti dosta svežine ali i temeljnosti a svakako će biti svojevrsni sken ovdašnje situacije i interesovanja – zaključuje Bajić.

– Izložba je izuzetno vesela, optimistična, a mladi umetnici puni energije i „šašavosti“. Nikada do sada nije bilo ovoliko razigranosti, kolorita i šarenila u radovima naših autora. Nema mraka u glavama mladih ljudi, uprkos svemu što se dešava oko njih. Umetnost i jeste vrsta katarze, tako da ukoliko je život sumoran, prostor za radost se pronalazi u njoj – kaze članica žirija Neda Arnerić.

Naša sagovornica dodaje da se bojala kako će NAF realizovati ovogodišnji konkurs i izložbe bez Laleta Đurića, koji je bio ne samo osnivač Fondacije, već i njen veliki lični prijatelj. Ipak, sve je proteklo bez problema, a radovi mladih umetnika – nikad radosniji.

– Osećam da je on i sada prisutan. Verujem da energija onih koji su otišli ne nestaje, tako da je on tu negde, sve posmatra i usmerava, i daje nam pravi vetar u leđa. Valjda je zato i sve ovako poletno i veselo – kaže ona.

Đurić je, inače, ustanovljenje Nacionalnog konkursa „Mladost“ smatrao posebnim uspehom NAF-a i njega lično. Konkurs se organizuje od 2006. godine, a označava kao jedan od najvećih u ovom delu Evrope. Od samog početka pratile su ga prodajne izložbe najboljih radova u Nišu, Beogradu i Novom Sadu, te dalja podrška mladim umetnicima na međunarodnom planu. „Mladost“, kao i većinu akcija NAF-a, finansijski podržava kompanija Filip Moris.

Nagradni fond isti kao ranije

Nagradni fond na ovogodišnjem konkursu isti je kao i prethodnih godina, i iznosi 18.000 evra, što je, kako povremeno kažu u NAF-u, izdašnija suma od, recimo, one u fondu za Pulicerovu nagradu. Autor najboljeg rada dobiće deset hiljada evra, drugi pet, a treći tri hiljada evra u bruto iznosu. Pravo učešća na konkursu imaju umetnici iz Srbije, starosti od 18 do 35 godina.

Ulaganje u budućnost

„Delovanje Niš art fondacije jedan je od boljih primera ulaganja u budućnost i vere u mlade i talentovane umetnike. Otkupne nagrade koje ova fondacija dodeljuje pre svega su podstrek i ohrabrenje svima koji su na početku svoje profesionalne karijere. Kako tržište za dela savremene umetnosti skoro da i ne postoji, a pogotovu za stvaralaštvo mlađih umetnika, nagrada Niš art fondacije predstavlja važan momenat u njihovom profesionalnom sazrevanju“, kaže u svom tekstu povodom konkursa NAF-a istoričar umetnosti Saša Janjić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari