Nije greška. Prošlo je tačno 19 godina od kada je prvi put Itan Hant redefinisao termin „nemoguće“. Možete da pucate na njega, da ga ubodete, davite, raznesete, ili spojite sa Tandi Njuton, ali ništa ne može zaustaviti ovog super špijuna koga igra Tom Kruz.

I u petom nastavku serijala „Nemoguća misija: Otpadnička nacija“, koji će premijerno biti prikazan u sredu uveče u bioskopima Cineplexx u tržnim centrima Ušće i Delta City, i drugim dvoranama u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Pančevu, Nišu, Podgorici, lik koga igra holivudski glumac češće je lovina nego lovac. On se nalazi u neprestanoj nevolji: fizičkoj, psihičkoj i emotivnoj, od uvodne scene u oblacima do svake sledeće situacije koja je opasnija od prethodne. Film koji je režirao Kristofer Mekeri (scenarista filmova „Valkira“, „Dežurni krivci“ i reditelj ostvarenja „Džek Ričer“) pokazuje da je Hantova situacija nesigurna na svim nivoima – jedinica za nemoguće misije je u nepovoljnom položaju, CIA mu ne veruje, a sad je otkrio i odmetničku agenciju koja može da porazi svaku naciju, a koja želi da im se on priključi ili da umre.

Ipak, ne morate mnogo da znate o prethodnim ostvarenjima da bi ste u samo nekoliko minuta novog ostvarenja shvatili sve što ima da se shvati u „Nemogućoj misiji“, a to je da Tom Kruz iga nezaustavljivog super špijuna. Možda je baš zbog te svoje relativno labave povezanosti između filmova, koji se pojavljuju u razmaku od četiri-pet godina, „Nemoguća misija“ nenametljivo postala jedan od kulturnih fenomena 21. veka. Različiti reditelji sa jakim autorskim pečatom – od Brajana de Palme do Džej Džej Abramsa, zasigurno su doprineli tome da za razliku od ostalih blokbaster franšiza, ovaj serijal ne nastaje na osnovu plana donetog još sa prvim filmovima, po kome je datum premijere zakazan još pre nego što je scenario napisan. Ali krivac je sigurno i Tom Kruz, koji se izborio da Itan Hant bude samo njegov. Da, barem zasada, ne mora da ga deli, kao Šon Koneri, Rodžer Mur, Pirs Brosnan, Danijel Krejg (i ostali) Džejmsa Bonda.

Ipak, vreme u kojem su se milijarde osvajale dosta teže, davno je iza nas, a ovaj lagani, ali sigurni tempo „Misije“, koji gledaoce tera godinama da čekaju na novi nastavak, nije nešto za šta su holivudski studiji u ovom trenutku zainteresovani (kada mogu da zarađuju milione snimajući dva filma godišnje), a po svemu sudeći ni publika, odrasla motajući čak i jutjub klipove. Zato se danas „Nemoguća misija“ i nalazi „tek“ u 25 najuspešnijih franšiza na svetu. „Osvetnici“ i srodni filmovi iz Marvelovog univerzuma postavili su ritam, koji prate i ostali, sve uspešniji, serijali, zbog čega se „Misija“ od trećeg nastavka dosta slabije kotira na listama najviših zarada. Ostaje pitanje do kada će ova franšiza moći da opstane u trci sa novim holivudskim vremenom, koje diktira stalno glumačko i tematsko osvežavanje, pod koje su potpali, ne samo filmovi o super herojima poput Betmena i Spajdermena, ili akcionih likova Terminatora i Konana, već i kultna ostvarenja kao što je „Planeta majmuna“.

S druge strane, prema rečima izvršnog producenta Džejka Majersa, „Nemoguća misija“ nije samo franšiza, već čitav etos.

„Mislim da su ovi filmovi popularni jer publika zna da će videti nešto drugačije od svih filmova koje su do sad gledali“, ističe on.

Ipak, ta različitost, objektivno gledano, ne zasniva se na temama kojih se dotiče ovaj akcioni serijal, već na fizičkim izazovima koje Kruz izvodi sam, bez pomoći kaskadera. Radnja zasnovana na pritisku sata koji otkucava – hitnom roku da se zaustavi smrtonosni plan, doprinosi sve ekstremnijim scenama.

„Svaki put kad pomislim da sam video sve i da sam prošao sve akcione izazove koje film može da ponudi, novi nastavak predstavi nešto novo“, objašnjava Kruz dodajući da najbolji film nema samo akciju i napetost, već i intrigu i humor, koji pruža publici osećaj avanture.

Nekadašnji reditelj, a sada producent serijala Džej Džej Abrams smatra da je prava nemoguća misija naterati Kruza da ne odradi svaku moguću akcionu scenu koja je opasna po život.

„Kad sam u avionu, uvek se pitam kako bi bilo da se držim za krilo. Sad sam imao priliku da to saznam“, objašnjava Kruz kako je izgledalo snimiti uvodnu scenu u film koja deluje kao da je rađena kompjuterski, iako je, kako tvrde reditelj i glumac, sto posto stvarna. https://www.youtube.com/embed/WHU5wNzyf7M

Uz Kruza, koji trenutno razmatra i o nastavku čuvenog hita „Top Gan“, glumačku ekipu čine i: Rebeka Ferguson, Džeremi Rener, Sajmon Peg, Alek Boldvin, Ving Rejms i Šon Haris. „Nemoguća misija: Otpadnička nacija“ od  četvrtak stiže i na redovne bioskopske repertoare.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari