Prvo izdanje Pančevo film festivala počinje večeras u 20.30 na Letnjoj sceni Kulturnog centra Pančeva, projekcijom kratkog filma „Naše će sjeni“ Vladimira Perišića i dugometražnog ostvarenja „Neposlušni“ Mine Đukić.

Ovaj internacionalni takmičarski festivala autorskog dugometražnog i kratkog filma biće održan do 7. septembra na više lokacija u gradu, a publika će imati prilike da uživa u dva takmičarska i dva revijalna programa, kao i u pratećim sadržajima festivala (koncerti, tribine, predavanja, izložbe).

Dugometražni takmičarski program „Svetionici“ biće održan u novootvorenoj dvorani „Apolo“, nekadašnjem prvom bioskopu u Pančevu, koji je prošle godine obeležio stogodišnjicu prve projekcije. U okviru programa biće prikazano devet dugometražnih ostvarenja među kojima su i filmovi iz Španije, Rumunije, Filipina, Hrvatske, a u konkurenciji se nalazi i film iz Srbije, „Čudna šuma“ Sabolča Tolnaija. U noći otvaranja od 21.30 biće prikazan španski film „Budućnost“ reditelja Luisa Lopeza Karaska.

Druga takmičarska selekcija međunarodnih kratkometražnih filmova „Rani radovi“ sastoji se od dvadeset kratkometražnih filmova iz celog sveta. Fokus ovog programa je na mladim autorima koji prave svoje prve filmske korake, i koji su učestvovali i osvajali nagrade na najznačajnijim svetskim festivalima kao što su Kan, Venecija, Lokarno, Berlin, FID Marsej ili Oberhauzen.

U selekciji učestvuje čak pet domaćih filmova – „Divan dan za bananaribe“ Stefana Maleševića, „Dosta dobra lamperija“ Rastka Petrovića, „IMG_0048“ Nenada Tesle, „Koliko je meni u stvari“ Isidore Veselinović, kao i francusko-bosansko-srpska produkcija „Višak vjetra“ Daneta Komljena.

Revijalni filmski program čine dve celine: Open Air bioskop koji će se održavati na Letnjoj sceni Kulturnog centra Pančeva, i u okviru kojeg će biti prikazano jedanaest filmova iz Sjedinjenih Američkih Država, Francuske, Poljske, Engleske i Srbije, dok će se u okviru drugog revijalnog programa pod nazivom „Svetla budućnost“ predstaviti mladi autor Đakomo Abruceze, i to preko svoja četiri kratkometražna filma.

Selektori filmskog programa su reditelji Stefan Ivančić i Ognjen Glavonić. U slučaju kiše programi sa Letnje pozornice se održavaju u Dvorani Kulturnog centra Pančevo.

Ulaz na sve programe festivala je besplatan.

Muzika i strip

U okviru muzičkog programa Pančevo film festivala večeras će od 23 sata na platou ispred Kulturnog centra Pančeva nastupiti sastav „Veliki prezir“. Posle koncerta, druženje se nastavlja u klubu „Pogon“ uz DJ veče Marka Abramovića. Galerijski program biće održan u nekoliko gradskih prostora (Foaje Kulturnog centra, Galerija „Elektrika“ Kulturnog centra i Foaje Gradske uprave Pančevo) u kojima će biti organizovane izložbe: „Zograf – život u stripu“ (izložba strip radova Aleksandra Zografa), „Strip radovi Lee Kennedy“ (izložba strip radova inspirisanih filmovima) i izložba filmskih maketa studenata scenografije sa Fakulteta primenjenih umetnosti, Beograd.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari