Kako se potraga za ljubavlju i poverenjem, nasušnim potrebama ljudskim, pretvori u emotivnu pustoš, kako se duhovni uzlet pod vođstvom prefriganih pretvori u sunovrat do nulte tačke iz koje bi trebalo krenuti iznova bez ičega? Aleksandar Jugović, pisac komada „Rulet-ples“, koji će premijerno biti izveden na sceni Beogradskog dramskog pozorišta 8. marta, odgovore i traži i nudi u dvojici „junaka“ sa zajedničkim ciljem – da lako dosegnu lagodan život. Novac, kao glavni pokretač i uvid u to šta smo spremni za njega da uradimo, vodi lažne heroje i istinske gubitnike kroz Jugovićevu savremenu melodramu, neizbežno komičnu, a kada je ljudska sudbina zalog – uvek tragičnu na ličnom, ali i kolektivnom nivou.

– Žrtve njihove pohlepe u ovom komadu su članovi porodice. Rođeni gubitnici nikada ne ostaju bez nade da će sreća, a sreća je za njih isključivo novac, kao i gobela u narodnoj pripoveci koju je zapisao Vuk, izroniti iz kala. U večitom traganju za lakom zaradom uvlače druge u svoje laži, a lakoverni i sami rado postaju učesnici namenjene im prevare. Mnogima su čak i uzori nepouzdani ljudi – avanturisti, a činjenica je da svakodnevica nespremnih na rizik ne prikazuje život u jarkim bojama i nije dramski privlačna. Valjda otuda i velika žudnja da se učestvuje u raznim pustolovinama – kaže o predstavi Aleksandar Jugović.

Vođene idejom da je čitav život kocka i da lična sreća zavisi od spremnosti na rizik, majka i ćerka sve što imaju, uključujući i sebe, ulažu u dva šarmantna, ali isprazna muškarca i najzad ostaju bez ičega.

Reditelj na ovom komadu, Marko Živić, istakao je na jučerašnjoj konferenciji da odavno nije imao dobar osećaj kao što ima povodom ove predstave, budući da se radi o melodrami koja prikazuje istinitu priču o životima običnih ljudi.

– Jedino što sam želeo tokom rada na predstavi je da mi ekipa ne izgubi osmeh i u tome sam uspeo. Publika će imati priliku da se nasmeje, zamisli, ali da istovremeno pokuša da bude drugačija i bolja – rekao je Živić.

U predstavi igraju Milorad Damjanović, Marko Janjić, Jelena Rakočević Cekić i Ljubinka Klarić.

Branislav Nedić je dramaturg, a scenografiju potpisuje Ivan Denić, kostim Jasmina Dugić. Autor muzike je Bora Dugić, a koreografije Igor Grabovica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari