Za Zlatnu palmu 67. Kanskog festivala, koji će biti održan od 14. do 25. maja, nadmetaće se 18 ostvarenja, među kojima su i novi filmovi legendi sedme umetnosti: Žan Lika Godara, Kena Louča, Majka Lija, objavljeno je juče. Filmski festival, kao što je ranije najavljeno, otvoriće drama o životu Grejs Keli – „Grejs od Monaka“ francuskog reditelja Olivijea Dana sa Nikol Kidman u naslovnoj ulozi, koji će biti prikazan van konkurencije.






U takmičarskom programu su: „The Homesman“ Tomija Li Džonsa sa Hilari Svonk i Meril Strip u glavnim ulogama, zatim novi film reditelja „Umetnika“ Mišela Azanavisijusa „The Search“ o ratu u Čečeniji, kao i „Maps to the Stars“ Dejvida Kronenberga, u kojem glavne uloge igraju Robert Patinson, Mia Vasikovska, Džulijan Mur i Keri Fišer.

Kao što je već pomenuto, u trci za nagradu su i: „Mr Turner“ Majka Lija o slavnom engleskom slikaru, poslednji u karijeri, kako je najavio, igrani film Kena Louča „Jimmy’s Hall“, kao i prvi dugometražni igrani film nakon deset godina Žana Lika Godara „Goodbye to Language“.

Omnibus film „Mostovi Sarajeva“, u kojem je Godar režirao jedan od segmenata takođe će biti prikazan u Kanu na specijalnoj projekciji.

Ovo ostvarenje inicirali su Obala Art Centar i Sarajevo grad filma sa francuskom producentskom kućom Cineteve i koprodukcijskim partnerima iz cele Evrope, a pored Godara kratke filmove koji čine omnibus, potpisuju i: Aida Begić, Leonardo di Kostanca, Kamen Kalev, Isild le Besko, Sergej Loznitsa, Vinćenco Mara, Ursula Mejer, Vladimir Perišić, Kristi Puiu, Mark Reka, Angela Šanelec i Teresa Viljaverde.

Tu su i nova ostvarenja slavnih reditelja i rediteljki: belgijski vestern „Two Days One Night“ Žana Pjera i Luka Dardena, „Mommy“ Havijera Dolana, „The Captive“ Atoma Egojana, „Foxcatcher“ Beneta Milera, „Saint Laurent“ Bertrana Bonela, „Sils Maria“ Olivijea Asajasa, „Winter Sleep“ Nuri Blige Džejlan, „Still the Water“ Naomi Kavase, „The Marvel“ Alis Rorvaher, „Timbuktu“ Abderahmana Sisakoa, „Wild Tales“ Damiana Szifron, kao i „Leviathan“ Andreja Zvjaginceva.

U programu „Određeni pogled“, kako je najavljeno, naći će se 18 ostvarenja mladih i inspirativnih reditelji, među kojima i rediteljski debi Rajana Goslinga „Lost River“.

Žiriju će predsedavati slavna australijska rediteljka Džejn Kempion, inače jedina žena dobitnica Zlatne palme.

Prošlogodišnji pobednik festivala bio je film „Plavo je najtoplija boja“ Abdelatifa Kešiša.

Domaći predstavnik na festivalu

Film „Leto bez meseca“ mladog reditelja Stefana Ivančića svrstan je u zvaničnu selekciju Festivala u Kanu. Ivančićev film će se takmičiti u kategoriji „Sinefondasion“ zajedno sa još 15 kratkih filmova iz celog sveta. Film prati priču šesnaestogodišnje Isidore, koja, pred odlazak u inostranstvo, provodi nekoliko dana u vikendici svog detinjstva. Izgubljena u letnjoj tišini, ona strepi od promena koje se bliže…

„Leto bez meseca“ je Ivančićev diplomski film na Fakultetu dramskih umetnosti, snimljen pod mentorstvom Srdana Golubovića. Glavne uloge tumače: Isidora Marković, Jelisaveta Karadžić, Matija Ristić i Stefan Đorđević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari