Izložba fotografija, napravljenih u tehničkim mogućnostima koje pružaju savremeni mobilni telefoni i „idiot“ foto-aparati, autora Petra Jončića, otvara se večeras u 19 sati u Kući Đure Jakšića.


Fotografije su za ovu izložbu odabrane od nekoliko stotina snimaka nastalih u poslednjih deset godina mobilnim telefonom i džepnim foto-aparatom. Lokacije su različite, od Rima, preko Praga, Krakova, do grčkih ostrva Patmos, Kos, Simi, Pserimo, Lefkada, turskih gradova Istanbul i Ajvalik, do gradova po Srbiji, Kopaonika, Košutnjaka i naravno Beograda. Svaka fotografija je nastala iz samo jedne motivacije: dokazati da tehnika, skupi foto-aparati, nisu razlog da ne pokušamo da istražujemo kreativne mogućnosti amaterskih snimaka koji su zanimljivi upravo zato što su naivni i neponovljivi.

Većina tih fotografija ostaje u telefonu, ređe u kompjuteru, a još ređe autori pokušavaju da se prepuste daljoj igri i istražuju snimak, proučavaju greške koje su načinili pri snimanju (kompozicija, kadar, ugao), skromno ga obrade u fotošopu (pojačaju kontrast, podese ekspoziciju) ili tragaju za prizorom i atmosferom koju bi učinili jedinstvenom.

Ova izložba je poziv svima da nastave sa snimanjem i ne veruju u priče da je dobra oprema preduslov da se bavite kreativnim radom. U fotografiji, kao i u svim umetnostima, važi pravilo da je važnije pokazati kako vidite stvari i svet oko sebe od onog da li je sve savršeno producirano, upeglano i upakovano.

O autoru

Petar Jončić je dugogodišnji TV novinar na RTV Studio B koji prati kulturu. Veliki broj svojih izveštaja i reportaža je sam snimio, pa je tako delimično i stekao osnovno znanje o mogućnostima amaterske digitalne opreme, kadriranju, kompoziciji. Analognom fotografijom bavio se kao student, u prvoj polovini devedesetih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari