No Borders Orchestra (NBO) objavio je prvo izdanje pod nazivom „The Opening“ za Universal Music Austria/Deutsche Grammophon, najznačaniju izdavačku kuću klasične muziku u svetu. Potpisivanje ekskluzivnog ugovora sa Universal Music je ogromno priznanje umetničkog kvaliteta ovog ansambla koji je formiran pre samo dve godine. Prvo izdanje samim naslovom „The Opening“ opisuje beskompromisno svež i inovativan pristup i prenosi jedinstvenu energiju ove grupe mladih, slobodoumnih i vanredno talentovanih muzičara. Pored sasvim novog i drugačijeg tumačenja tradicionalnih komada Sergeja Prokofjeva, Riharda Vagnera i Zoltana Kodalja, NBO izvodi i modernu kompoziciju „Konji Svetog Marka“ proslavljene srpske kompozitorke Isidore Žebeljan.


Da podsetimo, NBO je simfonijski orkestar sastavljen od izvanrednih profesionalnih muzičara iz svih država cele bivše Jugoslavije, čiji je osnivač Premil Petrović, umetnički direktor i dirigent, a jedna od primarnih aktivnosti je i internacionalno predstavljanje savremenog muzičkog stvaralaštva koje dolazi iz ovog regiona. Svaki nastup NBO uspešno balansira muzičku izuzetnost i društvenu odgovornost, i predstavlja platformu za promenu i prevazilaženje nacionalizma, rasizma, ksenofobije, homofobije i krvavog nasleđa prošlosti u regionu Zapadnog Balkana. NBO je izazvao veliko oduševljenje i dobio izvanredne kritike nastupima na vodećim evropskim festivalima, kao što su Wiener Festwochen u Beču, Kunstenfestivaldesarts u Briselu, Festival d'Automne u Parizu, Operadagen u Roterdamu, kao i nastupima u Londonskom Barbicanu, Lisabonu itd. Tokom letnje regionalne turneje 2013. godine orkestru se na sceni pridružio i renomirani gitarista Miloš Karadaglić kao solista u Rodrigovom koncertu za gitaru „Concierto de Aranjuez“. Ovaj nagrađivani Deutsche Grammophon/Mercury Classics izvođač, poreklom iz Crne Gore, pridružio se orkestru na koncertima u Kotoru, Herceg Novom i Ljubljani.

Objavom albuma „The Opening“ za Universal Music, No Borders Orchestra i zvanično ulazi u ligu najboljih orkestara i muzičara sveta. Album je objavljen 24. marta fizički i digitalno u Srbiji, regionu i širom sveta. Link za album u Srbiji – http://smarturl.it/nboopening

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari