-Ogromna gužva bila je juče u galeriji Narodnog muzeja Užice, u kojoj je otvorena izložba „Pikaso u Užicu“, koju je priredio užički akademski slikar mr Aleksandar Dimitrijević, uz podršku Grada, te ustanove i mnogih donatora.

Postavku čini 46 grafičkih dela slavnog umetnika iz kolekcije Žive i Lazara Laza Vujića (Galerija Mestni trg, Visconti Fine Art Ljubljana), koji se ne mogu tako često videti. Izložena dela nastala su od 1932. do 1969. godine i svrstana su u tri mape: „Pikasovi crteži – Pol Elijar“ (1952), „Fauna i flora sa Antiba“ (1960) i „Dupla flauta“ (1967). Dve trećine radova izloženo je prvi put u Srbiji.

– Izložba je poklon Grada i Narodnog muzeja Užice svim ljubiteljima umetnosti povodom novogodišnjih i božićnih praznika, što znači da je ulaz besplatan – rekao je gradonačelnik Tihomir Petković, koji je otvorio izložbu, istakavši da je uveren da bi na njoj mogli Užicu da pozavide mnogo veći gradovi.

– Sam Pikaso je rekao da je „slikarstvo samo drugi način da vodite dnevnik“, odnosno da je to „zanat slepca koji ne slika ono što vidi, nego ono što oseća“. Svaki posetilac izložbe, na neki način, biće privilegovan jer će moći da sagleda umetnikovo stvaralaštvo – poručio je Petković i posebno se zahvalio supružnicima kolekcionarima Živi i Lazaru Vujiću iz Ljubljane, autoru postavke Aleksandru Dimitrijeviću, koautoru Dušanu Starčeviću, kao i producentu Mihajlu Nestoroviću, na prilici da ta postavka gostuje u Užicu.

– Siguran sam da će Užičani, naklonjeni umetnosti, u velikom broju posetiti izložbu. Takođe sam siguran da će ona privući pažnju i umetnika i građana iz našeg okruženja, jer zaista ne bi trebalo propustiti priliku koja se ukaže, možda, jedanput u životu da se licem i lice nađete sa genijalnim umetnikom koji je svojim delima pisao istoriju svetskog slikarstva i umetnosti – poručio je gradonačelnik.

Podsetivši na to da je prošle godine u beogradskoj galeriji New Moment bio izložen manji deo Pikasovih grafičkih radova iz te kolekcije u okviru postavke „Četiri mačora“ (Pikaso, Dali, Miro i Tapies), i da je to bila najposećenija izložba u Srbiji u poslednjih dvadeset godina jer ju je posetilo više od 21.000 ljudi, Lazar Vujić, jedan od najvećih kolekcionara umetničkih dela u ovom delu Evrope, čija zbirka broji oko 2.500 eksponata, bio je oduševljenogromnim interesovanjem za postavku u Užicu.

– Tako je bilo i u Ljubljani, a oni koji se bar malo interesuju za umetnost, znaju mnogo toga o Pikasu. On više nije samo španski umetnik, on je planetarna umetnička institucija – kazao je Vujić i svedočio o tome da se nijednog trenutka nije kolebao da li takvu izložbu treba prirediti u tako malom gradu kao što je Užice, za koji je rekao da mu budi veoma lepa sećanja iz rane mladosti.

Govoreći o Pikasovom radu, Vujuć je podsetio na njegovu stvaralačku hiperprodukciju, na desetine hiljada slika, grafika, crteža, skulptura, kao i na to da je Pikaso uradio i plakat za film „Bitka na Neretvi“ Veljka Bulajića, te da je bio u burnoj ljubavnoj vezi sa jugoslovenskom fotografkinjom Dorom Mar (Dora Marković).

– Pikaso je bio „prejak“ za intelektualce svog vremena i svi oni su kod njega dolazili „na raport“. I što je najvažnije, bio je levičar i uvek je bio na strani slabijih – kazao je Vujić, dodavši da je Pikaso, zbog fašizma, napustio Španiju i da u njoj nije izlagao do pada Frankovog režima.

Izložba se može pogledati do 26. januara.


Prave vrednosti

– Ovom izložbom, Užice postaje centar likovne umetnosti u Srbiji. Ona je i dokaz da Užice prepoznaje vrednosti uopšte, vrednosti koje naše društvo čine boljim i lepšim. Ako svaki grad makar malo oplemeni zidove svojih galerija i institucija, onda bismo nekako i izašli iz ovog tunela i mraka, koji nas obavija dugi niz godina – poručio je Mihajlo Nestorović, producent postavke, upravnik Narodnog pozorišta Sombor, koji je bio glumac NP Užice od 1996. do 2001. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari