Film Ognjena Siviličića „Takva su pravila“, koji je nagrađen priznanjem za najbolju ulogu u selekciji Horizonti na poslednjem Filmskom festivalu u Veneciji (priznanje je pripalo Emiru Hadžihafizbegoviću), prikazan je u glavnom takmičarskom programu 43. Festa.

Prema rečima reditelja, filmska priča inspirisana je istinitim događajem – smrću dečaka koji je prebijen na ulici, na šta niko nije reagovao, a ubica nije uhvaćen jer policija nije podnela zapisnik. Ipak, kako kaže Sviličić, ništa izvan tog događaja nije ostalo u filmu.

„Zanimala me je poročnost društva, način na koji društvo reaguje na nasilje. Ovakve okolnosti pokazuju da je naše društvo ogrezlo u anarhiji. Zbog toga su ostali ljudi zatvoreni u sebe“, kazao je na jučerašnjoj konferenciji reditelj. On je dodao da je ovaj film dosta zavisio od glumaca. „Ova vrsta filma deluje spontano, ali je jako teško napraviti ga. Isto koliko i „Ratove zvezda“. Bile su neophodne duge pripreme, i mislim da je filmove sa jednostavnijom pričom, teže napraviti. Ovo je bilo i skupo snimiti. Dovoljno je reći da je zvuk naknadno napravljen ili da niko nije smeo da napravi bilo kakav zvuk tokom snimanja da bismo samo čuli glumce“, objasnio je Sviličić.

Činjenica da film nose glumci koji su, prema rečima Jasne Žalice, morali da igraju suprotno od logike situacije, donela je filmu brojne nagrade.

„Smem da kažem da je ovo bila najteža uloga u mojoj karijeri. Ta bezazlena trivijalnost odlaska tog deteta sa ovog sveta, ubistvo zbog deset kuna, bila je ključ po kome sam igrao ovaj lik. Takve priče postoje i u Sarajevu i u Beogradu, svugde u svetu. To su one lokalne priče koje imaju univerzalno razumevanje“, kazao je Emir Hadžihafizbegović.

Producentska kuca Biberče iz Srbije je koproducent ovog hrvatskog filma, koji je tokom sto dana prikazivanja na festivalima osvojio devet nagrada. U filmu igra i Ljubomir Bandović, a scena u kojoj se pojavljivala Mira Banjac je isečena.

„Srce mi se slama što smo izbacili tu scenu jer je Mira bila sjajna, ali tako je moralo biti. Tako je na filmu“, rekao je Sviličić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari