Knjiga Ivana Ivačkovića „Kako smo propevali: Jugoslavija i njena muzika“, koja je zavredela nagradu „Desimir Tošić“ za publicističku knjigu godine (izdavač: Laguna), predstavljena je juče u knjižari Delfi SKC. Na izuzetno posećenoj promociji knjige između ostalih bili su i: Bajaga, Miša Aleksić i Džinžer iz Riblje Čorbe, Nikola Čuturilo, Raka Marić, Inspektor Blaža.


Reč je o knjizi na petstotinak strana sa retkim i vrednim fotografijama. Može se reći da je ovo uzbudljivo i nostalgično štivo o pesmama i pločama koje su nam menjale život, o sudbinskom preplitanju popularne muzike i populističke politike i o usponu i padu zemlje na koju je svet decenijama gledao sa poštovanjem. Od vladavine zabavne muzike, preko rokenrol eksplozije, pojave panka i novog talasa, pa do novokomponovane narodne muzike i turbo- folka, pred nama je priča o višedecenijskom braku države i njene muzike. O tome kako su se Jugoslavija i njena muzika volele, svađale, sarađivale, sukobljavale, rastajale, ponovo spajale i na kraju umrle zajedno. Podjednako namenjena onima koji su u Jugoslaviji prohodali i odrasli, u čijem pamćenju su štafeta, radne akcije, fića i gol Josipa Katalinskog koji nas je odveo na Svetsko fudbalsko prvenstvo 1974, i onima koji su rođeni kada je pepeo Jugoslavije već bio razvejan na sve strane. Koliko se knjiga dopala čitaocima, govori podatak da je posle dvadeset osam dana od prvog izdanja objavljeno drugo, a sutra iz štampe izlazi treće.

Ivan Ivačković je između ostalog rekao: „Ova knjiga namerno jeste inventar naših uspomena o zemlji i muzici koja je u njoj nastala. To je bilo vreme kada smo bili treća svetska sila u rokenrolu, ma fudbalska sila na svetu.“ Na promociji je svirao jedan od najdugovečnijih bendova svih vremena na ovim prostorima – YU grupa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari