Beograd – Prva tribina Laguninog književnog kluba, koji je ova izdavačka kuća pokrenula u želji da predstavi nagrađivane naslove i značajne autore, da podstakne razgovore o stvaralaštvu vodećih svetskih pisaca i da razgovore o knjigama vrati u knjižaru, biće održana sutra u 18 sati u Delfi kafeu u SKC-u. Tema razgovora biće stvaralaštvo kineskog nobelovca Mo Jena, s posebnim osvrtom na njegov roma

Beograd – Prva tribina Laguninog književnog kluba, koji je ova izdavačka kuća pokrenula u želji da predstavi nagrađivane naslove i značajne autore, da podstakne razgovore o stvaralaštvu vodećih svetskih pisaca i da razgovore o knjigama vrati u knjižaru, biće održana sutra u 18 sati u Delfi kafeu u SKC-u. Tema razgovora biće stvaralaštvo kineskog nobelovca Mo Jena, s posebnim osvrtom na njegov roman „Umoran od života i smrti“.

Svoj verovatno najkontemplativniji roman Mo Jen je napisao za svega četrdeset tri dana i to četkicom na tradicionalnom kineskom papiru. Roman je inspirisan budističkim shvatanjem da „umor od života i smrti (tj. od stalnog reinkarnisanja) nastaje zbog preteranih želja“. Priču pripoveda nekadašnji zemljoposednik, Simen Nao, koji je streljan za vreme zemljišne reforme 1950. godine. Ne želeći da prizna da je izvršio bilo kakav zločin osim da je bio bogat, on se redom reinkarnira u magarca, vola, svinju, psa i majmuna koji su svedoci društvenih promena nastalih u njegovom zavičaju tokom narednih pedeset godina. Knjiga je oštra, ozbiljna i zabavna u isto vreme. Politika seoskih revolucionara je ubilačka; seks u selu (bilo ljudski ili životinjski) raskalašan je i intenzivan. Smrt je neočekivana i obično nasilna.

Pravo ime Mo Jena je Guan Moje, a književni pseudonim na kineskom znači „čovek koji ćuti“. Rođen je 1955. u seljačkoj porodici. Iskusio je sve strahote Kulturne revolucije uključujući i period Velike kineske gladi. Roditelji su ga, iz predostrožnosti, naučili da ne govori kada je van kuće, zbog čega je izabrao ovakav pseudonim. Kada mu je bilo 11 godina, dobio je etiketu „nepoželjnog elementa“ i zbog toga je izbačen iz škole. Prekinuo je školovanje i bio je prinuđen da čuva stoku kod svog oca na farmi. Životni period do punoletstva provodi u bedi i usamljenosti i tada stupa u Narodnooslobodilačku vojsku koja mu omogućava da nastavi školovanje. U tom periodu otvara vrata unutrašnjem svetu punom mašte koje prenosi na papir. Iako mu najviše zameraju na bliskosti sa komunističkim režimom Kine, Mo Jen u svojim knjigama beleži život malog kineskog čoveka koji je sve samo ne lep, naprotiv, on nedvosmisleno kritikuje državu.

O stvaralaštvu prvog kineskog nobelovca govoriće prevodioci njegove književnosti na srpski jezik i profesori Beogradskog univerziteta Ana Jovanović i Zoran Skrobanović, književnica Ljubica Arsić i filmski kritičar Miroljub Stojanović.

Konkurs za najbolju kritiku Mo Jenovog romana

Povodom prve tribine Laguninog književnog kluba koja će za temu imati stvaralaštvo kineskog nobelovca Mo Jena i njegov roman „Umoran od života i smrti“, izdavačka kuća Laguna poziva sve zainteresovane da pošalju književnu kritiku ove knjige. Tekst od 3.500 karaktera (sa razmacima) treba poslati na adresu knjizevniklubŽlaguna.rs, a svi tekstovi pristigli do ponedeljka, 9. marta, biće prosleđeni redakciji NIN-a. Najbolja kritika biće objavljena u ovom nedeljniku. Sve pristigle kritike biće objavljene i na sajtu Lagune, a autor nabolje kritike biće nagrađen i paketom Laguninih knjiga.

Akcija za Dan žena

Izdavačka kuća Laguna i knjižarski lanac Delfi povodom Dana žena pripremili su 7. i 8. marta akciju za dame. Kupovinom dve od ponuđenih Laguninih knjiga za samo 999 dinara u knjižarama Delfi sve žene na poklon dobijaju proizvode kompanija: Dr Colić, Bioten i kompanija Bambi. Na akciji su ljubavni romani: „Potraga za Suncem“ Tonija Parsonsa, „Zavesti Ingrid Bergman“ Krisa Grinalga, „Poslednja Geteova ljubav“ Martina Valzera, „Povratak na Krit“ Brende Rid i „Poslednja vojvotkinja“ Dejzi Gudvin. Za naslove na ovoj akciji, koja će trajati dok traju zalihe u svim Delfi knjižarama, ne važe ostali popusti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari