Simptomatični Molijerov komad „Uobraženi bolesnik“, bespoštedna kritika nadrilekarstva/intelektualizma, pa i društva koje obolelog „leči“, biće premijerno odigran večeras u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

Kako reditelj Jagoš Marković ističe, kostim i scenografija biće „malo onda, malo sada“ tako da neće obeležiti epohu na taj način, ali da je komad dijagnoza bolesnog društva u kojem živimo danas.

– Ovo je Molijerov konačni obračun sa društvom i porodicama zaraženim pohlepom i sebičnjaštvom. Boljka od koje kopni glavni junak Molijerove drame je teško izlečiva i preti da bude pogubna za čitavu porodicu – Marković u Molijerovoj dijagnozi prepoznaje i jade drugih sorti, one koje nagrizaju telo društva i potvrđuje piščevu premisu da je telo čoveka, kao i telo društva, za učenjake jednako misterija.

Toanetu, glas razuma, u predstavi igra Jelisaveta Seka Sablić.

– Toaneta je Molijerov lik koji se pojavljuje u svim komadima. To su uvek mlade žene zbog momenta lascivnosti koje sa sobom nose. Ovde je ona starica sa zdravim razumom za koji zna da je jedini spas za društvo. Naročito za mlade ljude. I oni je slušaju: uzimaju kofere i odlaze – istakla je na jučerašnjoj konferenciji za medije u JDP Jelisaveta Seka Sablić.

Nebojša Milovanović, koji u predstavi igra notara Bonfoa, ističe da je ova uloga za njega velika metafora.

– Kao da je sve pisano pre nepunih godinu dana i još su u sećanju sveži štrajkovi advokata. Na isti način i ovaj notar u korist novoproglašene profesije negira i nipodaštava postojeću profesiju, radi sopstvene koristi – kazao je Milovanović.

Uz Jelisavetu Sablić i Nebojšu Milovanovića, u predstavi igraju i: Dragan Mićanović (Argan), Radovan Vujović (Belina), Vlasta Velisavljević (Gospodin Diafoarus), Bojan Dimitrijević (Toma Diafoarus), Goran Šušljik (Gospodin Pirgon), Slobodan Tešić (Gospodin Fleran), Marta Bjelica (Anželika) i Miloš Jevtović (Berald).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari