Izdavačka kuća Clio za 59. Međunarodni sajam knjiga u Beogradu najavila je 30 novih izdanja u svojim edicijama: Multimedia, Imago, Agora, Ars, Opstanak, Polis, Museum, Klepsidra i Gral.

 Clio dovodi dva gosta iz inostranstva – pisce Marka Tomsona („Izvod iz knjige rođenih – Priča o Danilu Kišu“) i Dimitrija Sotakisa („Bez daha“), kao i domaće autore Aleksandra Luja Todorovića („Interaktivna televizija“) i Ljiljanu Rogač Mijatović, čija će doktorska disertacija „Kulturna diplomatija i identitet Srbije“ dati novi zamah saradnji Clia i Univerziteta umetnosti, najavio je ovaj izdavač.

Zoran Paunović, urednik Klepsidre, preporučuje dva nova naslova u ovoj ediciji: „Izvod iz knjige rođenih“ Marka Tomsona i i „Život u mračnim vremenima“ Ernsta Pavela. Tomsonovu knjigu ocenio je kao „istraživački savesno urađenu kritičku biografiju pisca Danila Kiša“, preminulog pre četvrt veka, koja „ispunjava najviše svetske standarde žanra“. Autobiografija Ernsta Pavela, u kojoj se našao i period njegovog života u Beogradu i saradnja sa ovdašnjim čuvenim predratnim izdavačem Gecom Konom, takođe je jedan od „pogleda na nas sa strane“.

„Kulturna diplomatija“ najavljena je kao „knjiga od kapitalnog značaja za sve koji se bave kulturom“. Uoči Sajma biće najpre 21. oktobra predstavljena u Zadužbini Ilije M. Kolarca, a dva dana kasnije u Rektoratu Univerziteta umetnosti održaće se besplatni seminar „Srbija i međunarodna kulturna saradnja“, namenjen svim poslenicima u kulturi. U novembru ovakvi skupovi održaće se i u Nišu i Novom Sadu. Uz ovu knjigu, koja predstavlja prve srpske pokušaje da se „putem kulture uspostave poverenje i razumevanje na međunarodnom planu“, Clio je kao „par“ – strano iskustvo u ovoj oblasti, objavio „Međunarodne kulturne odnose“ francuskih autora Fransoasa Šobea i Lorena Martena.

U ediciji Imago Clio preporučuje „Usamljenost“ američkih eksperata DŽona T. Kasiopoa i Vilijama Patrika. Oni ukazuju na „do sada nezapažen sindrom koji hronična usamljenost izvlači iz senke svoje rođake depresije – subjektivni osećaj društvene izolovanosti, koji remeti čovekovu percepciju, ponašanje i fiziologiju, te vodi ranoj smrti“.

U slavljeničkoj ediciji Gral novi naslovi su „Sarajevski omnibus“ Velibora Čolića, pisan za strane čitaoce, „Drevna svetlost“ irskog pisca DŽona Banvila, „Bez daha“ Dimitrisa Sotakisa i „Dvojezični ljubavnik“ Huana Marse.

Maja Vukadinović, urednica Multimedie, najavila je tri nova naslova iz ove biblioteke: „Moć komunikacija“ Manuela Kastela, „Interaktivnu televiziju“ Aleksandra Luja Todorovića i drugo dopunjeno izdanje „Novinarstva“ Štefana Rusa Mola i Ane Zagorac Keršer. Zajednička nit koja spaja sve tri knjige je proučavanje „uloge i moći medija u umreženom društvu“.

Pripremajući se za proslavu 25. godina rada u 2015. Clio je objavio četvorotomna Izbrana dela Dušana Kecmanovića. Prva knjiga trotomne intelektualne, društvene i političke istorije „Srbija i Srbi 1903-1914“ neće stići za Sajam knjiga, očekuje se do kraja godine, ali iz edicije Polis sajamsku publiku očekuje studija grčke istoričarke Tonje Kjusopolu „Car ili upravitelj“, koja donosi nove poglede na pozno Vizantijsko carstvo.

„Naš je život prava bajka“

Slogan Clia na ovogodišnjem Sajmu biće „Naš je život prava bajka“, kako bi se skrenula pažnja na „instrumentalizaciju društva koju sprovodi populistička vlast“ i otpor „predratnom stanju“ koje liči na filmove „Kabare“ i „Zmijsko jaje“. „Jako je tužno društvo kome su potrebne bajke za odrasle. Ovim sloganom ukazujemo da ne verujemo u bajku koja nam se priča. I mi smo među izdavačima, čijem su štandu promenili mesto, mada smo ostali u Areni. Mogu da nam menjaju štand, ali ne i nas“, poručio je direktor i glavni urednik Clia Zoran Hamović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari