Deveti Belgrade Design Week (BDW) biće održan od 6. do 11. oktobra u staroj fabrici stakla , u Ulici Strahinjića bana 7-9, na Dorćolu, najavljeno je jučerašnjoj konferenciji za novinare u Skupštini grada. Konferenciju je otvorio Jovan Jelovac, osnivač BDW, koji se zahvalio svima koji su podržali ovu manifestaciju i omogućili da se svetu predstavi najbolje iz Srbije, a da Srbija upozna najveće svetske umove iz svih oblasti kreativnih industrija.


„Ovo je prvi put da se BDW održava pod pokroviteljstvom predsednika Republike i gradonačelnika Beograda. Nadamo se da će i narednih godina biti tako, jer mi nastojimo da kreativna industrija i dizajn dobiju mesto koje zaslužuju u čitavoj svesti naroda, kao ozbiljan partner u vremenima krize. Ideja je da svaki dizajner bude nukleus novog početka i budućnosti ove zemlje. Jako je važno da u ovoj teškoj godini mi ne odustanemo i zato se trudimo da BDW bude neka vrsta ohrabrivača naroda. Naša poruka je – Stvori novu vrednost“, istakao je Jelovac.

On je ukazao na misiju BDW-a da usmerava pažnju javnosti na zapostavljene ikone domaće arhitekture, počevši od fabrike Kluz, Muzeja savremene umetnosti, hotela „Jugoslavija“, pa do stare fabrike Staklopan na Dorćolu, kojoj će, nastavljajući tradiciju prethodnih godina, vratiti nekadašnji sjaj

Na konferenciji su učestvovali i Vladan Vukosavljević, sekretar za kulturu Grada Beograda, Laurent L. Stokvis, ambasador Holandije, Jozef Levi, ambasador Izraela, sekretar Ambasade Indije Vinay Kumar, Karl Heinz Schmitz, ataše Ambasade Nemačke, Hose Umberto Kastro Viljalobos, otpravnik poslova u Ambasadi Meksika, Mihajlo Vesović, potpredsednik Privredne komore Srbije, i Mina Dimitrijević, predstavnik kompanije Gorenje.

-Veliko mi je zadovoljstvo da mi iz Sekretarijata za kulturu učestvujemo u manifestaciji Beogradska nedelja dizajna. Ovakvih manifestacija nema pregršt. Ovo je posledica višegodišnjeg truda entuzijasta, koji su uspeli da Beograd postane svet i da svet bude u Beogradu. Ovo je dobra prilika za Beograd, jer talenat i umeće dolazi u njega i time otvara vrata naše prestonice – rekao je sekretar za kulturu Grada Beograda Vladan Vukosavljević.

Ovogodišnji BDW održava se pod pokroviteljstvom predsednika Republike Srbije, Delegacije Evropske unije u Srbiji, Skupštine grada Beograda, Privredne komore Srbije, Turističke organizacije Srbije, a uz podršku ambasada i institucija Japana, Holandije, Švajcarske, Nemačke, Meksika, Indije i Izraela.

Brand New World

Centralni deo Belgrade Design Week-a predstavlja međunarodna konferencija Brand New World, koja se održava 9, 10. i 11. oktobra, na kojoj će govoriti predavači iz više od 20 zemalja, iz različitih kreativnih industrija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari