Predstava „Tango“ po tekstu čuvenog poljskog pisca, dramaturga i karikaturiste Slavomira Mrožeka (1930-2013), a u režiji Filipa Grinvalda, biće premijerno izvedena večeras u 20 sati u Ateljeu 212. Komad koji je svoje praizvođenje imao 1965. godine upravo u Beogradu, u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u režiji tadašnjeg upravnika Miroslava Balovića, u Srbiju je došao zahvaljujući Jovanu Ćirilovu, umetničkom direktoru tog teatra.

Dramski tekst o generacijskom jazu u savremenom svetu, u kojem je sistem vrednosti rasturen, a da novi nije stvoren, napisan je, kako je sam autor voleo da kaže, „istočno od Zapada i zapadno od Istoka“.

– Mrožek je ostavio trag u našem pozorištu, kao i Beket, Sartr zato što smo među prvima igrali njihove drame, koje su prepoznate u pravo vreme. Atelje je jedan od prvih teatara u svetu, a prvi u nekadašnjoj Jugoslaviji, u kojima je Mrožek igran (komedija „Policajci“ 1960. još u zgradi „Borbe“), a i njegov komad „Emigranti“ bio je na sceni Ateljea – kazala je na jučerašnjoj konferenciji za novinare dramaturškinja Jelena Mijović.

Prema rečima reditelja, komad koji govori o generacijskom jazu unutar porodice je vrlo aktuelan.

– Glavni junak ima 25 godina, što znači da je u vreme nastanka teksta to bilo dete rođeno tokom Drugog svetskog rata. Danas je to mladi čovek odrastao 90-ih. U oba slučaja reč je o periodu krizi u kojem mladi čovek ne može da uspostavi red, pa postaje nasilan, i čak fašista – istakao je Grinvald.

Kod Mrožeka, suprotno uobičajenom, mlađa generacija je predstavnik struje koja želi čvrst poredak i sistem, pa makar on bio i povratak na staro. Glavni junak, Artur, koji može da bude posmatran i kao reminiscencija na Hamleta, sazreva tokom drame i započinje grčevitu borbu ne bi li doveo stvari u red u svetu koji je postao groteskno mesto. Za razliku od „Hamleta“, „Tango“ nije tragedija. Autorska ekipa je istakla, citirajući Mrožeka, da je u današnjem vremenu „tragedija nemoguća, a frasa dosadna“, te da se svaka tragedija pretvara u farsu.

– Tragedija nije na sceni, ona je u nama. „Tango“ korespondira sa savremenim društvom u kojem mlad čovek, u potrazi za svojim identitetom, kuca na sva vrata, od kojih mu se neka otvore a neka ne. Nezadovoljan onim što saznaje, troši svoju energiju na pogrešan način. Pokušava da stvori novi svet, drugačijim od onoga u kojem su živeli njegovi roditelji, ali ne zna kakav. On uništava samog sebe u sebi – objasnio je glumac Dejan Dedić, koji u predstavi igra Artura.

U komadu igraju i: Branka Petrić, Branislav Zeremski, Boris Komnenić, Branka Šelić, Jovana Stojiljković i Nenad Ćirić. Autor scenografije je Vladimir Pavlović, a kostimografkinja je Maja Mirković.

Mrožek je svoju kreativnu priču započeo kao ilustrator, nastavio kao pisac kratkih priča, a svetsku slavu stekao kao tvorac drama apsurda i groteske. Po mnogim ocenama, on je najuniverzalniji poljski pisac. Prvu dramu „Policajci“ objavio je 1958. godine. Svetsku slavu donela mu je drama „Tango“, koja je prvi put objavljena 1964. u književnom časopisu „Dijalog“, a zatim prevedena na mnoge jezike i igrana u pozorištima širom sveta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari