Filmovima „Krugovi“ Srdana Golubovića i „Ničije dete“ Vuka Ršumovića dodeljena su sredstva na konkursu Filmskog centra Srbije u kategoriji za stimulaciju kvaliteta.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Na osnovu uspeha ostvarenog na međunarodnim filmskim festivalima (Ršumovićevo ostvarenje je između ostalog nagrađeno u Veneciji, a Golubovićevo na Sandensu) finansijsku podršku za nove projekte dobiće producenti filma „Ničije dete“ Art&Popcorn i Baboon produkcija (1.290.322 dinara), i produkcijska kuća „Krugova“ – Baš Čelik, 1.161.290 dinara,

Filmski centar Srbije u kategoriji stimulacije kvaliteta nagradio je i filmove koje su takođe učestvovali i osvajali nagrade na određenim međunarodnim festivalima poput: „Leto bez meseca“ reditelja Stefana Ivančića i producenta „Non-aligned films“ (322.581 dinara), „U mraku“ Gorana Stankovića i producenta „This and that productions“ (258.065 dinara), „Ja kad sam bila klinac, bila sam klinka“ rediteljke Ivane Todorović, u produkciji Akademskog filmskog centra (322.581 dinara), „Neposlušni“ Mine Đukić u produkciji „Kiselo dete“ (258.065 dinara). Novac su dobila i ostvarenja: „Sky Lines“ Nadin Poulain i Akademskog filmskog centra (322.581 dinara), „Anplagd“ Mladena Kovačevića i producenta „Horopter“ (516.128 dinara), „Jugoslavija, kako je ideologija pokretala…“ Marte Popivode, u produkciji „Teorije na delu“ (322.581 dinara), „Pogrebnik“ Dragana Nikolića i kuće „Prababa“ (258.065 dinara), kao i „Rabbitland“ Ane Nedeljković i Nikole Majdaka Jr. u produkciji kuće „Baš čelik“ (967.741 dinara).

Sredstva dobijena po ovom konkursu moraju biti iskorišćena za realizaciju narednog projekta u periodu od tri godine.

Filmski centar Srbije objavio je rezultate i konkursa za finansiranje i sufinansiranje projekata u kinematografiji za 2015. godinu u kategoriji proizvodnja domaćih dokumentarnih srednjometražnih i kratkometražnih filmova.

Za kratkometražni dokumentarni film „Procenti života“ reditelja Vladimira Perovića, u produkciji „Cinnamon Production“ opredeljeno je 1.200.000 dinara, dok su po milion dinara dobili „Filmski dnevnici“ reditelja Milice Jovčić i Nenada Ćosića, u produkciji AFC „Studentski grad“, „Radnička klasa odlazi u raj“ reditelja Marka Cvejića, u produkciji Udruženja „Mandragora film“, „Žene narodnog fronta“ rediteljke Ivane Todorović „Remorker“ i „Osuđen da bude slobodan“ reditelja Dejana Petrovića, u produkciji Filmarta.

Za srednjometražni dokumentarni film „Poslednja nada“ u režiji Želimira Gvardiola i produkciji Pradoka izdvojeno je 1.300.000 dinara, a za „Sokovnik“ reditelja Jovana Pantovića, u produkciji AFC „Studentski grad“ 700.000 dinara.

Ovu odluku je usvojio Upravni odbor FCS na predlog komisije u sastavu: Zoran Popović, Filip Markovinović, Srđan Radmilović, Aleksandra Milovanović i Vladan Petković, dok su komisiju za kategoriju stimulacija kvaliteta činili: Dragan Jeličić, Nevena Matović, Dušan Čavić, Nikola LJuca i Vanja Kranjac.

Rezultati ostale tri kategorije će biti objavljeni sledeće nedelje, a raspisivanje sledećeg konkursa planirano je za februar 2016. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari