Najveći domaći filmski festival Fest, čiji je generalni sponzor NIS, otvoren je sinoć projekcijom filma „Sen Loran“ Bertrana Boneloa u Sava centru. Pre prvog filma 43. Festa, nagrade Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti uručene su ruskom reditelju Aleksandru Sokurovu i glumici Mileni Dravić, a festival je zvanično otvorio gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Među brojnim filmovima na programu drugog dana manifestacije najviše interesovanja izazvala je domaća premijera filma „Ničije dete“ Vuka Ršumovića, zakazana za 19 sati u Sava centru, koja je rasprodata. Ostvarenje, koje je ponelo nekoliko priznanja na Filmskom festivalu u Veneciji, gde je u okviru selekcije Nedelja međunarodne filmske kritike imalo svetsku premijeru 4. septembra, baziran je na istinitoj priči o divljem dečaku koga su sredinom osamdesetih godina prošlog veka lovci pronašli među vukovima u šumi u planinama Bosne i Hercegovine. Priča o dečaku, koji je zatim poslat u Beograd u dom za nezbrinutu decu da se socijalizuje, u poslednjih nekoliko meseci ponela je desetak nagrada na različitim festivalima širom sveta uz izuzetan prijem kod publike.

– Premijera na Festu je drugi najvažniji trenutak u mojoj karijeri nakon premijere u Veneciji. I sam sam devedesetih radio na Festu i za ovaj festival me vezuju mnoge emocije. Jako sam uzbuđen što će konačno publika u Srbiji imati priliku da pogleda film – kazao je na jučerašnjoj konferenciji za novinare reditelj i scenarista Vuk Ršumović.

On je istakao da je film prikazan na velikom broju festivala širom sveta, te da publika na svim stranama planete razume ovu priču.

– Svi osećaju emociju koju nosi film. Zato mogu da se identifikuju sa glavnim junakom. Bili smo u Abu Dabiju, Kairu, Indiji… svi nalaze paralele sa svojim mitovima i legendama. Svi znamo da je slična priča utkana u nacionalni identitet Italije, pa ne čudi i takav prijem u Veneciji – objasnio je Ršumović.

On je napomenuo da je tokom rada sa decom, koja igraju glavne uloge u filmu (Denis Murić, Pavle Čemerkić, Isidora Janković), insistirao na tome da oni ne čitaju scenario, već da improvizuju.

Denis Murić, koji igra glavnog junaka u filmu „Ničije dete“, po svemu sudeći obeležiće ovogodišnji Fest, budući da pored dečaka Harisa, igra i u filmu „Enklava“ Gorana Radovanovića, koji će takođe imati premijeru na programu ove manifestacije.

– Svestan sam da je Fest najvažniji filmski festival kod nas i veoma mi znači što ću imati dve premijere upravo ovde. To je nešto veliko za mene i imam pozitivnu tremu. Bilo mi je teško da uđem u lik Harisa jer je on jako zatvoren, a ja nisam takav. Teško mi je palo što nisam mogao stalno da komuniciram sa ostatkom ekipe – kazao je mladi Murić.

On je dodao da mu je daleko bliži bio lik koji igra u filmu „Enklava“, jer je priča filma o životu u enklavama na Kosovu zapravo deo njegove svakodnevice.

– Priču o dečaku koji je pronađen u šumama Bosne nikada ranije nisam čuo. Potresla me je i poželeo sam da saznam šta se zapravo desilo sa njim. Nešto smo saznali, ali zapravo to niko ne zna. Mi stalno ponavljamo da nam se javi ako pogleda film – rekao je Murić.

 

Ponoćne projekcije 

U duhu američke tradicije ponoćnih filmova, ove godine će Fest u Sava centru organizovati tri ponoćne projekcije filmova iz programa Granice, počev od nedelje. „Ponoćni film” postao je ustaljeni naziv za ostvarenja izvan filmskog mejnstrima koja neretko dožive kultni status, kao i filmove B produkcije. S potencijalom da se uz njih u budućnosti vezuje pridev kultni jesu i tri filma sa Festa koji se bave BDSM-om, nasiljem, vampirima – „R 100“, „Samuraj“, „Šta radimo sakriveni“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari