filmom „Blue Valentine“ američkog reditelja Dereka Cianfrancea počeo je sinoć Motovun film festival a do 29. jula prikazaće više od 90 ostvarenja u osam programskih celina, uključujući mini-retrospektivu dobitnika nagrade „Maverick“ Ulricha Seidla, te program novih filmova iz Irske kao zemlje-partnera, uz bogat koncertni program i brojne prateće aktivnosti.


Glavni program 14. MFF-a predstavlja 28 filmova, među kojima je i svetska premijera novog filma Želimira Žilnika „Jedna žena – jedan vek“, te kanski laureat „Dečak s biciklom“, zatim ekranizacije literarnih hitova poput „Norveške šume“ i „Misije London“, te tri domaća filma – „Fleke“, „Koko i duhovi“ i „Mrak“, prikazana i na upravo završenom 58. Festivalu igranog filma u Puli.

MFF predstavlja i tri filma u finalu nagrade „Bauer“ za najbolje ostvarenje u protekloj sezoni na prostoru bivše Jugoslavije – „Majka asfalta“ Dalibora Matanića iz Hrvatske, „Otac“ Vlade Škafara iz Slovenije i „Tilva Roš“ nagrađivanog mladog reditelja Nikole Ležaića iz Srbije.

Među gostima Motovuna biće, osim kultnog austrijskog reditelja Ulricha Seidla, i bugarski pisac Alek Popov, Ágnes Kocsis i David Mackenzie, koji su članovi žirija, te proslavljeni snimatelj Vanja Černjul i britanski pank-rok dokumentarista Julien Temple i brojni drugi umetnici i filmski profesionalci.

Mnogi od njih već su stigli na brdo u srcu Istre, gradić na 277 metara iznad mora, jer je 21. jula počela Radionica produkcije filmskih festivala, u organizaciji MFF-a i britanskog Independent Cinema Officea.

Radionicu pohađa 40-ak organizatora filmskih festivala iz cele Europe, a među brojnim predavačima su: programska direktorka Roterdam festivala – Ludmila Cvikova, direktorka programa „Generation“ Berlinala Maryanne Redpath, festivalska menadžerika MEDIA programa Europske unije Malgorzata Palarczyk-Vivancos i brojni drugi.

Publika 14. MFF-a videće i izbor filmova na zatvorske teme, kao i rok dokumentarce koje je izabrao Temple, koji je prošle godine bio gost, a sada je festivalski saradnik.

Među posebnim atrakcijama 14. MFF-a je prva regionalna 3D projekcija na otvorenom – Vendersov film „Pina“ biće prikazan u saradnji sa AVC-om, iz kojeg stiže najmoćniji projektor na svetu – BARCO, uz podršku DOREMI servera za digitalni bioskop.

Poslednje festivalske večeri, 29. jula, biće dodeljene nagrade, od glavne – motovunskog „Propelera“, preko nagrade „Bauer“ i priznanja za najbolji kratki film.

Nepotkupljiva nagrada

Među festivalskim nagradama je i ove godine „Nepotkupljiva nagrada“ za film koji najbolje tretira problem korupcije, a dobio ju je bugarski film „Misija London“ reditelja Dmitra Mitovskog. To je najgledaniji bugarski film u poslednjih 20 godina, snimljen prema istoimenoj knjizi Aleka Popova, koji je i sam neko vreme bio bugarski diplomata u londonskoj misiji. Glavni junak je novoimenovani bugarski ambasador u Londonu, koji na novom radnom mestu zatiče potpuno rasulo. Osoblje se bavi raznim nedozvoljenim aktivnostima, ali ne i pripremanjem koncerta kojim će Bugarska proslaviti pridruživanje EU, i kojem bi, prema izričitoj želji prve dame Bugarske, trebalo da prisustvuje i engleska kraljica. „Nepotkupljivu“ nagradu MFF dodeljuje u saradnji sa Transparency International Hrvatska i ambasadom Holandije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari