Sekretar za kulturu Vladan Vukosavaljević naveo je da će se Salon održavati svake druge godine, čime će se ostvariti određene uštede, ali i bitno popraviti kvalitet te kulturne manifestacije. Gradski sekretar ističe da ostavka Mije David nije prispela nadležnim službama, a da je razrešenje usledilo zbog nedoslednosti u javnim nastupima sada bivše v.d. direktorke KCB.


– Mia David nije podnela ostavku ili makar ona nije dospela do nadležnih službi. Mia David razrešena je kao vršilac dužnosti direktora Kulturnog centra Beograd zbog netačnog i neprincipijelnog suprotstavljanja osnivaču. U svojim javnim nastupima optužila je osnivača za autokratsko i tajno donošenje odluke o promeni karaktera Oktobarskog salona, što je sasvim netačno. Odluka je doneta po svim predviđenim, demokratskim mehanizmima – ističe Vukosavljević u razgovoru za Danas.

Kada je reč o promeni formata Oktobarskog salona, Vukosavljević objašnjava da je u pitanju težnja da se manifestacija sa imenom poznatim u svetu vrati kvalitetu i koncepciji kakvi su bili pri osnivanju.

– Nakon procena, utvrđeno je da Oktobarski salon koncepcijski, ali i po kvalitetu, poslednjih godina ima velika odstupanja i odlučeno je da ova manifestacija od sada ima bijenalni raspored i to iz više razloga. Prvo, većina svetskih manifestacija koje prezentuju vizuelnu umetnost odigravaju se bijenalno, uzmite za primer Veneciju, Đenovu, Bukurešt, Minhen, Istanbul… Oktobarski salon osmišljen je kao presek stvaralaštva domaćeg i stranog, ali poslednjih sedam ili osam godina, preovlađivali su radovi iz inostranstva i to gotovo u dvostrukoj srazmeri. Pomeranje na bijenalni presek daće organizatorima vremena da podignu kvalitet i doma?ih i međunarodnih učesnika i sa time izađu pred beogradsku publiku. Osim toga, finansijski zalog biće i povećan uz to što će polovinu novca dobiti unapred. Jedina ideja je da se kvalitet manifestacije koju plaćaju poreski obveznici podigne na nivo kakav je bio pri osnivanju, a time i Beograd dobije dostojnu manifestaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari