„Ljubavnici, kao i ludaci, imaju mozak tol’ko razbuktan i fantaziju tol’ko stvaralačku da vide više no što ikad može da vidi razum hladni. Umobolnik, ljubavnik, pesnik – to su ti stvorenja sazdana sva od uobrazilje: Svaki od njih vidi više đavola nego što ih u samom paklu ima. Opsena je, znamo, uobrazilja najsnažnija“, peva mladoženja Tezej u Šekspirovom Snu letnje noći. Rediteljki Đurđi Tešić ovi stihovi bili su lajtmotiv u koji će da utka atmosferu predstave pozorišta Boško Buha koja će premijerno biti izvedena 5. i 6. novembra na Sceni Bojan Stupica Jugoslovenskog dramskog pozorišta (budući da su radovi na sceni Boška Buhe i dalje u toku).

– Pokazalo se da se pozorište svodi na politiku ili na ljubav. Ja sam odlučila da se bavim ljubavlju. Započela sam naoružana teorijom, mnoštvom knjiga koje sam pročitala ne bih li se što više približila suštini, ali sva je teorija pala u vodu kada smo stali pred tekst. O komadu se ustvari zna veoma malo, mene zanima, recimo, da li je ova komedija nastala kao suma svih tragičnih ljubavi o kojima je Šekspir pisao ili obratno, da li je pisac uzimao citate likova iz ove predstave i na tim mislima gradio ostale predstave? Opredeljujem se za stav da je život zapravo komedija i da je ovaj komad došao kao posledica isprepletanih svetova kojima je ljubav zajednička. Mene je najviše u ovoj predstavi zanimao zanos: ljubavnički, stvaralački, umetnički… – kazala je rediteljka Đurđa Tešić na jučerašnjoj konferenciji u pozorištu Boško Buha.

Pokvarenjaka Oberona igra Nebojša Glogovac, gracioznu vilu Titaniju Andrijana Oliverić, đavolak Puk pripao je Dejanu Dediću, trapavog, grotesknog Vratila igra Nemanja Oliverić, Lisandera, Hermijinog dragana igra Ivan Mihailović, Demetra Hermijinog udvarača tumači Uroš Jovčić, a Hermiju, koja voli Lisandera igra Jovana Stojiljković. Helenu, koja voli Demetra, koji voli Hermiju, tumači Jelisaveta Karadžić. Uloga atinskog princa, mladoženje Tezeja pripala je Dejanu Lutkiću, a njegovu amazonsku kraljicu, mladu, Hipolitu igra Draga Ćirić…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari