Ovogodišnje jubilarno 60. Sterijino pozorje imaće ekskluzivni prolog koji se organizuje veče pre zvaničnog otvaranja u Novom Sadu. U svečanoj sali direkcije Sterijinog pozorja, u ponedeljak, 25. maja od 20 sati biće upriličena projekcija dokumentarnog filma o Jovanu Steriji Popoviću iz 1956. godine u režiji Miodraga Nikolića, a kuriozitet će biti i što će se film projektovati na spravama iz godine nastanka filma, saopštio je juče na konferenciji za novinare Miroslav Miki Radonjić, direktor Sterijog pozorja.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt;On je istakao i da je pre nekoliko dana Upravni odbor ove institucije doneo odluku da se Sterijina nagrada za naročite zasluge na unapređenju pozorišne umetnosti i kulture dodeli glumcu Vlastimiru Đuzi Stojiljkoviću, reditelju LJubiši Ristiću i scenografu Geroslavu Zariću.

Ostvarena je i saradnja Bitefa sa Sterijinim pozorjem koja će se ogledati u tome da je po prvi put tradicionalni Međunarodni simpozijum pozorišnih kritičara i teatrologa izmešten iz termina za vreme održavanja Sterijinog pozorja, o čemu je juče govorio dr Ivan Medenica, predsedavajući Simpozijuma.

– Ove godine, Simpozijum će biti održan 17. i 18. septembra u Novom Sadu, u organizaciji Sterijinog pozorja u saradnji sa IATC-om – Međunarodnom asocijacijom pozorišnih kritičara i Bitefom. Jubilarni, 15. simpozijum pozorišnih kritičara i teatrologa ima temu „Kritičar je prisutan ili Ka otelotvorenoj kritici“, a okupiće oko 30 svetskih stručnjaka i moram da naglasim da će u Novom Sadu tom prilikom biti predstavnici i pozorišne kritike i vrhunskih teatrologa. Tako će uvodničari biti: prof. dr Kristofer Balme sa Ludvig Maksimilijan univerziteta iz Minhena, koji je predsednik Međunarodne federacije za pozorišna istraživanja, kao i Margareta Sorensen iz Štokholma, predsednica Međunarodne asocijacije pozorišnih kritičara.

Medenica je naglasio da će svetski pozorišni stručnjaci imati priliku da vide nagrađenu predstavu sa ovogodišnjeg Festivala, a potom da iz Novog Sada, nakon simpozijuma, odu za Beograd i proprate Bitef.

Jubilarno Sterijino pozorje počinje u utorak, 26. maja, a svečanu besedu će na sceni „Jovan Đorđević” u Srpskom narodnom pozorištu u 20 sati imati glumac Predrag Ejdus.

Takmičarski program

Marina Milivojević Mađarev, selektorka ovogodišnjeg jubilarnog 60. Sterijinog pozorja, izabrala je u takmičarskom delu programa, u Selekciji nacionalne drame i pozorišta, devet predstava: „Providenca“ Stevana Koprivice, režija Egon Savin, Centar za kulturu Tivat (Crna Gora); „Zmajeubice“ Milene Marković, režija Iva Milošević, Jugoslovensko dramsko pozorište Beograd; „Život stoji, život ide dalje“ Filipa Vujoševića, režija Jelena Bogavac, Bitef teatar Beograd; „Doktor Nušić “ po Nušićevoj komediji DR, adaptacija i režija Kokan Mladenović, Kruševačko pozorište i Narodno pozorište Sombor; „Mister Dolar“ Branislava Nušića, režija Snežana Trišić, Narodno pozorište – Narodno kazalište – Népszínház Subotica; „Urnebesna tragedija“ Dušana Kovačevića, režija Veljko Mićunović, Crnogorsko narodno pozorište Podgorica (Crna Gora); „Kazimir i Karolina“ Edena fon Horvata, režija Snežana Trišić, Atelje 212 Beograd; „Ibzenov Neprijatelj naroda kao Brehtov poučni komad“, autor i režija Zlatko Paković, Centar za kulturnu dekontaminaciju, Beograd; „Dok nas smrt ne razdvoji“ Mire Furlan, režija Predrag Miki Manojlović, Radionica integracije Beograd.

Selekcija Krugovi

U Selekciji Krugovi biće predstavljeno tri predstave: „Kralj Betajnove“ Ivana Cankara, režija Eduard Miler, Slovensko narodno gledališče, Drama, LJubljana i Slovensko narodno gledališče Maribor (Slovenija); „Vučjak“ Miroslava Krleže, režija Ivica Buljan, Hrvatsko narodno kazalište Zagreb (Hrvatska) i „Kristofor Kolumbo“ Miroslava Krleže, režija Rene Medvešek, Zagrebačko kazalište mladih Zagreb (Hrvatska).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari