Opojna i opora melodika, setno magnetična, prava simfonija umnogostručenih glasova i klavir poput bistre vode ovde, koji u svojoj sinkopiranoj kontemplaciji kaplje prema vašem sluhu, šireći svežinu posvuda unaokolo – ah, bio je to uzbudljiv koncert pevačice iz Prištine, Rone Nishliu i njenog oniričnog pijanističkog kamarada na sceni Sale Beogradske filharmonije, na samom startu intrigantnog festivala „Miredita, dobar dan!“.

Koliko i da li uopšte išta znamo o albanskoj narodnoj i gradskoj muzici, kakve asocijacije ona u nama budi u jednoj savremenoj, visoko-improvizovanoj vokalnoj i instrumentalnoj interpretaciji Rona Nishliu Dua, je li nam nečemu bliskom nalik i šta je to novo i zagonetno neuhvatljivo u njenom drevnom biću, pitanja su na koja je Rona Nishliu, umetnica već evropski prepoznata i priznata (visok plasman na Pesmi Evrovizije 2012. u Bakuu), svojim glasom i poimanjem bogatog nacionalnog nasleđa odgovorila ovim beogradskim koncertom.

Izlazeći na scenu ruku pod ruku sa svojim pijanistom, zapevajući celim tim putem čulno, praiskonskim bluesom i soulom koji napaja sva vaša osetila, Rona Nishliu gotovo da vam tera suze na oči – toliko su ti zvuci dahova, udisaja, otkinutih krikova, stepovanja, vibracija proizvedenih svakim sastavnim delićem klavira i tela, coktanja jezikom, lupkanja, muklih izdisaja, pucketanja prstima i iskrenog zanosa pesmom i pevanjem, potresni u svojoj prekrasnoj žalostivosti i radosti, neobično prisni i dragi, na točkićima razbuktalog ritma, hipnotičkog erosa, ženske i muške samosvesti poput gorke i slatke, divlje folklorne flore, no i urbane senzibilnosti, novih vremena i bujnih pogona jazza i popularne kulture. Rona Nishliu Duo protresli su celokupnu vašu percepciju na odista plemenit muzički način. Prava poruka ljubavi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari