U Knjaževsko srpskom teatru (KST) sutra uveče, na Sretenje, kada ovo pozorište obeležava svoj dan, odnosno 178 godina od osnivanja, premijerno će biti izveden komad „Hladnjača za sladoled“ Ružice Vasić, koji režira poznati pozorišni reditelj Primož Bebler, i u kojem nastupa glumački ansambl kragujevačkog teatra. Reč je o komadu čiji je tekst pobedio na konkursu KST „Kragujevac u pamćenju i izvan pamćenja“.


Nakon premijere „Hladnjače za sladoled“, ovogodišnjim laureatima biće dodeljena priznanja i nagrade Knjaževsko srpskog teatra. Najviše priznanje najstarijeg srpskog pozorišta, Statueta „Joakim Vujić“, koje KST tradicionalno dodeljuje za doprinos razvoju dramske umetnosti, sutra uveče će biti uručenoj našoj znamenitoj filmskoj i pozorišnoj glumici Mileni Dravić. Prsten sa likom Joakima Vijuća dobiće poznata kragujevačka glumica Nada Jurišić, koja obeležava tri decenije angažmana u ovdašnjem teatru. Godišnja nagrada KST biće uručena mladoj kragujevačkoj glumici Isidori Rajković.

Knjaževsko srpski teatar sutra će, po prvi put, dodeliti i novo priznanje, medaljon sa likom Joakima Vujića – rad vajara i akademika Nikole Koke Jankovića. To priznanje dobiće Ambasada SAD u Srbiji, kao prijatelj kragujevačkog pozorišta. Američka ambasada finansijski je podržala produkciju predstave KST „Dvanaest gnevnih ljudi“, a doprinela je i uspostavljanju saradnje kragujevačkog teatra sa pozorištima u Zenici i Virovitici.

U kragujevačkom pozorištu sutra uveče će biti otvorena izložba, na kojoj biće predstavljena dokumenta iz života Joakima Vujuća, koji je, sredinom februara davne 1835. godine, povodom donošenja prvog srpskog (Sretenjeskog) ustava, u Kragujevcu priredio predstavu „Fernando i Jarika“, što je bio prvi komad u tada formiranom Knjaževsko srpskom teatru. Izložbu priređuje Muzej pozorišne umetnosti iz Beograda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari