Opera i Teatar Madlenianum večeras otvara novu pozorišnu sezonu obnovom mjuzikla „Rebeka“, koji se posle posle duže pauze vraća na ovu zemunsku scenu. Operske, baletske i dramske premijere u Madlenianumu kreću od 30. oktobra, poslednja se očekuje u decembru. Najavljeni su: Hendlova opera „Orlando“ krajem oktobra, predstave „Miloš Crnjanski“i Lolita“ Vladimira Nabokova, kao i balet „Krvava svadba – Bolero“ u novembru, dok se do kraja godine očekuje pozorišna verzija „Velkog Getsbija“.

Hendlov „Orlando“ će 30. oktobra imati prvo izvođenje ne samo u Srbiji, nego i na prostoru bivše SFR Jugoslavije, kaže generalni direktor i direktor Opere i Baleta Madlenianuma Branka Radović. Predstava je koprodukcija Madlenianuma i Nove beogradske opere na kojoj, uz pomoć Švajcarske ambasade i Italijanskog kulturnog centra, radi internacionali tim umetnika.

– Barokna opera doživljava renesansu u svetu, a sada stiže i kod nas. Posle Perslove opere „Didon i Eneja“ i Monteverdijevog „Krunisanja Popeje“ došlo je vreme za Hendla, čije su operska dela u Beogradu poslednji put izvedena pre 45 godina. „Orlando“ je opera za sva vremena. U njoj se nalazi sve ono što volimo. Barokna opera je i inače arena emocija, što današnjim rediteljima daje mogućnost eksperimentisanja, a njena modernost i aktuelnost dozvoljava da se stavlja u različite kontekste – rekao je na konferenciji za novinare Predrag Gosta, čembalista, dirigent i direktor Nove beogradske opere.

Gosta tvrdi da će „Orlando“biti nešto do sada neviđeno u Beogradu, izvodiće se na originalnim baroknim instrumentima, u kostimima 20. veka i uz pomoć animacije.

Na Veliku scenu Madlenianuma 7. novembra stiže „Miloš Crnjaski“ – predstava na kojoj ova kuća zajedno sa Bitef teatrom radi od prošle godine. Tekst, zasnovan na „Romanu o Londonu“, zajedničko je delo Slavenke Milovanović, Miloša Latinovića i Ivane Vujić, koja je i režiser ove predstave. Miloša Crnjaskog i njegovu suprugu Ružu igraju Tanasije Uzunović i Danica Maksimović.

Za 14. novembar na Maloj sceni Madlenianuma najavljena je premijera „Lolite“ Vladimira Nabokova u režiji Jovane Tomić. U predstavi, koju je podržalo Ministarstvo kulture Vlade Srbije, igraju: Bojan Žirović, Ana Mandić, Peđa Marjanović i Irma Milović.

Balet u dva dela „Krvava svadba – Bolero“ premijerno će biti izveden 20. novembra. Režiju, koreografiju, scenografiju i izbor muzike potpisuje čuveni koreograf Krunislav Simić. Inspirisan Lorkinom dramom „Krvava svadba“, Simić je za muzičku podlogu odabrao muziku Hoakina Rodriga, Manula de Falje i Morisa Ravela inspirisanu španskim folklorom.

Bosiljčić kao Veliki Getsbi

U Madlenianumu još ne znaju tačan datum kada će se održati premijera predstave „Veliki Getsbi“. Najavljen je za decembar kao „hit drama“. Adaptaciju kultnog romana Frensisa Skota Ficdžeralda iz 1925, koji je do sada doživeo pet filmskih verzija, uradio je bugarski pisac Hristo Bojčev. Predstavu režira Ana Radivojević Zdravković, a glavnu ulogu igra Ivan Bosiljčić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari