Emisija „U prvih pet“ Radio Beograda 2 realizuje se, od septembra 2002, uživo svake nedelje, od 11 do 13 sati. Urednica i voditeljka Sanja Milić, povodom 500. izdanja emisije, 6. maja, podseća kako je sve počelo:


– Radio Beograd 2 je program kulture i umetnosti. Emisija „U prvih pet“ koncipirana je tako da se u njoj na kraju sedmice proceni i zaokruži ono o čemu se govorilo u dnevnom dvočasovnom magazinu „Kulturni krugovi“. „U prvih pet“ omogućava novinarima i kritičarima da u dijalogu sa mnom i sa gostom emisije izdvoje pet najvažnijih, najzanimljivijih, najkvalitetnijih događaja protekle nedelje i da o njima daju svoj sud.

Dakle, u svakoj emisiji imate najmanje šest sagovornika. Kako to funkcioniše?

– Neki od mojih kolega su tu bukvalno svake nedelje – Snežana Ristić koja komentariše arhitekturu, fotografiju i grafički dizajn, Radonja Leposavić koji govori o vizuelnim umetnostima ili Goran Cvetković koji vrednuje pozorište. Navikli smo jedni na druge i sa njima nisu potrebni neki posebni dogovori. Isto važi i za Vesnu Perić i Marinu Đurašković koje komentarišu film, ili Srđana Teparića i Goricu Pilipović zadužene za muziku, kao i za Tamaru Krstić i Draganu Kovačević koje su specijalizovane za književnost. Trudim se da prisustvujem što većem broju događaja koji će biti komentarisani, da bih znala da postavim prava pitanja. Detaljno se obaveštavam o onome što gost radi. Dešava se da oko nečega ne budemo saglasni, onda se raspravljamo, u svakom slučaju – nije dosadno, nama u studiju, a sudeći po reakcijama – ni slušaocima.

Kako odlučujete ko će Vam biti gost?

– Povod za razgovor je nova knjiga, film, izložba, pozorišna predstava, koncert… Trudim se da moji gosti budu naši najrelevantniji umetnici, teoretičari, umetnički kritičari, novinari i urednici u kulturnim časopisima ili u elektronskim medijima. Ovih poslednjih je, nažalost, sve manje. Nije isto kada pročitate nekoliko rečenica ili čujete kratku vest da je Milena Marković objavila novu pesničku knjigu, kao kada ste u mogućnosti da u dvosatnom razgovoru čujete šta Milena Marković kaže, ne samo o sopstvenoj poetici, već i o umetnosti i kulturi uopšte.

Veoma je važno i ovo što Vaše novine rade, mislim na specijalna izdanja Danasa povodom BITEF-a, FEST-a, Beogradskog sajma knjiga i drugih vrednih kulturnih manifestacija.

Da li će se 500-a emisija u nečemu razlikovati?

– Biće pomalo neuobičajena. Upravo završavam montažu materijala koji sam snimila povodom jubileja. Razgovarala sam sa mnogim dosadašnjim gostima i sa gotovo svim kolegama sa kojima sarađujem celu deceniju. Biće to ne samo dokumentarac o emisiji „U prvih pet“, već, nadam se, i zanimljiva priča o kulturi u našim medijima, posebno na radiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari