„Nema mesta za kompromise, nema mesta za pregovore. Neću politiku.“, bio je izričit Marko Stojanović, v.d. direktora Doma omladine u telefonskom razgovoru s Marijom Jocić, dirigentkinjom „Horkestra“.

 Tim rečima ih je, kako je dirigentkinja izjavila za Danas, Stojanović obavestio da pesme „Magla“ Marijane Radulović, „Hoću da budem loš„ Danijela Kovača iz „Jarbola“ i „Sinoć si sanjao da si pas“ benda Dobri Isak, moraju da budu izbačene s repertoara koji je Horkestar trebalo da izvede na sceni DOB-a povodom pola veka njegovog postojanja.

„Horkestar“, koji je poznat po tome da je aktivistički nastrojen i angažovan pevački kolektiv, bio je iznenađen ovom, kako Jocić, naglašava „ličnom odlukom“ direktora Stojanovića, s obzirom na to da su pozvani da učestvuju na priredbi i da je čelni čovek institucije imao uvid u tražene tekstove pesama još pre 16 dana. Zanimljivo je, smatra Jocić, da direktor, iako neće politiku, nije pravio problem oko pesama komunističkog režima kao recimo radničke „Drugarska se pesma ori..“, „Jaka volja i mišići“ i partizanske „Kamen“. U stvari, bila je problem i Bandijera rosa, zato što je „na stranom jeziku“, prisetila se reči direktora, naša sagovornica.

Upitana šta misli koji stihovi su toliko uzbudili Stojanovića da postupi tako isključivo prema delu repertoara Horkestra, Jocić kaže – „Možda pesma „Magla“.

„Prodajemo maglu, kvalitetnu maglu, po evropskim standardima… Poklon od prijatelja, naravno uz kamatu. Kako velikodušno. Vraćamo ratu! Ratu po ratu! Vraćamo ratu! Nekad su bili seljaci i radnici. Sada se čini svi smo magarci! Svi smo magarci!“, izrecitovala je naša sagovornica i pojasnila zašto je „Horkestar“ u subotu pevao ispred DOB-a.

„Nismo hteli da pravimo diverziju na sceni. Odustali smo od nastupa, jer smo pozvani takvi kakvi jesmo. Naše pesme se tiču kritike današnjeg društva.“ Zbog cenzure „Horkestra“ ispred DOB-a se u subotu okupilo oko pedesetak ljudi da ih podrže, među kojima su bili i autori svih pesama, kao i slučajni prolaznici. Jocić kaže da će nastaviti da pevaju na javnim mestima gde god smatraju da ima cenzure, a u međuvremenu su im se javili i stari prijatelji Škartovci koji će ih podržati svojim horom „Proba“.

„Proba“ uveliko proba pesme „Horkestra“ kako bi pomogli kolegama, saznajemo u ovom pevačkom kolektivu.

Korisnik nije dostupan

„Korisnik trenutno nije dostupan…“ bio je odgovor na uporne pokušaje Danasa da dobije izjavu v.d. direktora DOB Marka Stojanovića. On je inače na svečanoj akademiji povodom jubileja te institucije naglasio da su tu kuću od prvog dana njenog postojanja najviše krasili preduzimljivost i kreativnost, kao i sloboda izražavanja, učenja i eksperimenta.

„Podrška“

Moglo bi se reći da je Horkestar postupio upravo onako kako je na svečanoj akademiji povodom jubileja DOB-a to ovoj instituciji poželeo Goran Vesić, gradski menadžer – da ona ostane hrabra kao i do sada, da se suprotstavlja opštoj komercijalizaciji kulture i da omogućava mladim ljudima da predstavljaju ono što znaju. „U tome ćete imati potpunu podršku grada“, poručio je Vesić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari