Dok je lingvista Egon Fekete u rubrici „Slovo o jeziku“ u Politici brižljivo rešavao jezičke dileme, kojih je bilo mnogo pa zato i teško odgovoriti na sva pisma čitalaca, stigne predlog jednog vernog pratioca njegove kolumne o tome kako „racionalizovati“ taj prostor u novinama.

Ovaj čitalac, naime, smatra da nije potrebno previše analizirati i dokazivati pravilnost odnosno nepravilnost nekog jezičkog izraza, jer pretpostavlja „da bi očekivani efekat bio postignut lapidarnim ukazivanjem na pogrešnu varijantu i, naporedo, na ispravnu varijantu“. Kaže dalje: „Snabdeven neophodnim objašnjenjima i uputstvima, ovakav izričaj od strane vrhunskog autoriteta trebalo bi da ima dovoljnu naučnoteorijsku težinu e da bi ga usvojili svi kojih se ova vrsta diskursa tiče.“

Jednostavnu podelu na ispravno i neispravno imamo u pravopisnim priručnicima, dok su jezičke rubrike namenjene upravo onima koji žele da shvate zbog čega standardni jezik neke oblike prihvata a druge odbacuje. Tom prilikom je Fekete objasnio i lingvistički postupak po kome neku jezičku pojavu treba prvo uočiti (popis), zatim je lingvistički analizirati (opis), pa tek onda preskriptivno odrediti (propis).

Danas, nažalost, normativisti slabo uočavaju jezičke pojave, što znači da nemaju podatke iz svakodnevnog jezika kojima bi potkrepili normativne odredbe, već se propis svodi na prepisivanje starih gramatika i priručnika. U važećem pravopisu, na primer, i dalje stoji da je oblik 'spašavati' neispravan, iako odgovara gramatičkom sistemu i uz to je u govoru i pisanju učestaliji od 'spasavati'. (Norma nema uvid ni u neke krupnije stvari, ali o tome mora neki drugi put.) Stoga nije dobro oslanjati se na nečiju stručnost i nekritički prihvatati jezičke preporuke kao jedino ispravne. Kako i Fekete kaže, takve rubrike služe čitaocima „da i sami mogu da izgrade kriterijume po kojima neka jezička pojava može (ili ne može) imati valjan legalitet“. Međutim, kriterijumi koji nam se na taj način sugerišu takođe se mogu, i poželjno je, dovesti u pitanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari