Predjubilarni Bitef, koji će biti održan od 17. do 24. septembra, biće posvećen njegovom osnivaču i selektoru Jovanu Ćirilovu, koji je preminuo prošle godine, i nosiće slogan „Uspomeni Jovana Ćirilova“. Ovo je prvi put u istoriji festivala da će slogan biti ponovljen, jer je 23. Bitef 1989. godine imao istu posvetu Miri Trailović. Specijalno priznanje takođe od sada nosi ima slavnog teatrologa, kao što Gran pri Bitefa nosi ime čuvene rediteljke.

Kao i poslednjih godina, i izdanje koje ide u susret obeležavanju pola veka Bitefa, prati stešnjen budžet i manji broj predstava. Selekcija, koju po prvi put potpisuje samostalno Anja Suša, čini deset predstava od kojih četiri dolaze iz Berlina, Moskve i Pariza. Kako su na jučerašnjoj konferenciji za novinare predočili organizatori, ovogodišnji festival košta 32 miliona i 600.000 dinara, od čega samo za predstave ide 23 miliona i 600. I Grad Beograd (14 miliona) i Ministarstvo kulture (11) izdvojili su manje novca nego lani.

– Do sada je obezbeđeno 27 miliona i 200.000 dinara, a više od pet miliona nam nedostaje. Svesno ulazimo u ovaj rizik jer mislimo da ovogodišnja selekcija to zaslužuje. Pokušaćemo da obezbedimo sponzore, ali to ide jako teško, jer ne postoje olakšice koje bi podstakle sponzorstvo – kazao je Miloš Latinović, direktor Bitef teatra.

Prema rečima selektorke Anje Suše, ovogodišnje Sterijino pozorje je koštalo više od Bitefa, iako njihovi troškovi nisu isti, budući da na Bitef predstave uglavnom dolaze iz inostranstva i samo jedna od njih koša oko sedam miliona.

– Prvi Bitef na kome sam radila bio je jubilarni 40. Ovogodišnji budžet je tačno jedna četvrtina tadašnjeg. Ovo je nužan minimum da ovakav festival uopšte može da postoji. Sve ispod toga dovodi u pitanje da li će festivala uopšte biti i na koji način će predstojeći jubilej biti obeležen – rekla je Suša.

Gradski sekretar za kulturu Vladan Vukosavljević istakao je da će učiniti sve da se budžet sledeće godine uveća, ali da sadašnja situacija prati ekonomsku sudbinu društva.

Festival će otvoriti svetski teatarski hit „Murmel, murmel“ u režiji Herberta Friča pozorišta Folksbine iz Berlina, u kojem glumci izgovaraju jednu jedinu reči – murmel. Iz Nemačke dolazi i komad „Common Ground“ teatra Maksim Gorki o ljudima koji potomcima zločinaca i žrtava koji žive zajedno u novom gradu. Ovaj komad je deo segmenta festivala koji nosi naslov Nove pozorišne tendencije, a koji se od prošle godine odnosi samo na deo selekcije. Ovaj program imaće za temu predstavljanje političkog teatra i činiće ga i komadi: „Diskretni šarm marksizma“ Bojana Đorđeva, „Zbogom“ Žonatana Kapdevijela iz Pariza, „Ibzenov Neprijatelj naroda kao Brehtov poučni komad“ Zlatka Pakovića, kao i nova režija Olivera Frljića „Kompleks Ristić“ koja za polazište ime predstave Ljubiše Ristića. Deo Bitefove selekcije su i: slovenačka predstava „Ilijada“ u režiji Jerneja Lorencija, hrvatska „Mi smo kraljevi a ne ljudi“ Matija Ferlina, ruska „Mrtve duše“ Kirila Serebrenikova, kao i domaća „Smrt Ivana Iliča“ Srpskog narodnog pozorišta u režiji Tomija Janežiča.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari