Posle uspešnog gostovanja predstave „Zmajeubice“ po tekstu Milene Marković a u režiji Ive Milošević u Pragu i Gracu, projekat Pali anđeo istorije 1914/2014 nastavlja se Mini festivalom u sklopu koga će na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta biti izvedene tri predstave koje obrađuju temu Prvog svetskog rata.


U subotu je na programu predstava „1914“ Roberta Vilsona u izvođenju Narodnog pozorišta iz Praga. Komad je zasnovana na delima „Poslednji dani čovečanstva“ Karla Krausa i „Dobri vojnik Švejk“ Jaroslava Hašeka, a mag modernog teatra ova dela pretvorio je u savremeni kabare. Ova otvorena forma obiluje impresivnim, slikovitim vizijama, muzikom i iznenađujućim humorom, stvarajući ne samo parabolu 1914, nego i sliku savremenog života.

U nedelju se festival nastavlja produkcijom JDP-a, pomenutim komadom „Zmajeubice“, a zatvara ga gostovanje Šaušpilhausa iz Graca sa predstavom „Talerof“ Andžeja Stasjuka u režiji Ane Badore u četvrtak, 27. novembra.

Talerhof je drugo ime aerodroma u Gracu. Godine 1914. odavde je poleteo prvi avion, a te je godine na istom mestu nastao jedan konclogor. U ovaj logor su sa istočnih granica Austrougarske monarhije deportovani teretnim vagonima civili, samo što se sumnjalo da su simpatizeri Rusa. Ubrzo je palo 1.800 žrtava epidemije. Svi su pokopani u jednu masovnu grobnicu. Stasjuk u jednom luku povezuje Prvi svetski rat s našom današnjicom, i izvija most od najudaljenijih tačaka u Galiciji do Graca.

Projekat Pali anđeo istorije deo je programa obeležavanja sto godina od početka Prvog svetskog rata u 2014. godini, koji finansira Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari