Predstava „Doktor Nušić“ prema tekstu Branislava Nušića, u režiji Kokana Mladenovića i izvođenju Narodnog pozorišta Sombor i Kruševačkog pozorišta, proglašena je najboljom na 44. Danima komedije u Jagodini. Ovu odluku doneo je žiri, koji je radio u sastavu: dramski pisac i v. d. direktora Drame Narodnog pozorišta Željko Hubač (predsednik), glumica Ljiljana Dragutinović i direktor JNP „Novi put“ iz Jagodine Ljubiša Vujić, dok je po oceni publike (4,79) najbolja predstava „Potpuno skraćena istorija Srbije“ Maje Pelević i Slobodana Obradovića, režija Olja Đorđević, u izvođenju Pozorišta mladih iz Novog Sada.


Pozorišni festival najboljih komediografskih ostvarenja Srbije, koji je počeo 20. marta, zatvoren je sinoć dodelom nagrada, a predstavi „Doktor Nušić“ pripalo je priznanje „Mija Aleksić“, dok je „Potpuno skraćenoj istoriji Srbije“ nagrađena statuetom „Jovanča Micić“ i priznanjem „Miodrag Petrović – Čkalja“.

Novosađanima je uručena i Specijalna diploma dnevnog lista Politika i specijalna nagrada „za kolektivnu igru“. Tri ravnopravne statuete Ćuran za najbolja glumačka ostvarenja žiri je dodelio: Biljani Keskanovć za ulogu Mare u prestavi „Doktor Nušić“, Draganu Petroviću za ulogu Spasoja u predstavi „Rođendan gospodina Nušića“ Dušana Kovačevića (režija Nebojša Bradić u izvođenju Zvezdara teatar Beograd) i Saši Torlakoviću za ulogu Živote u „Doktoru Nušiću“. Za najbolje rediteljsko ostvarenje žiri je nagradio Snežanu Trišić za predstavu „Mister dolar“ Branislava Nušića u izvođenju Narodnog pozorišta Subotica, dok je nagradu „Nikola Milić“, za epizodnu ulogu, koja se dodeljuje u znak sećanja na poznatog glumca rodom iz Jagodine, žiri uručio Zoranu Karajiću za ulogu gospodina Paliveca u predstavi „Postmoderni kabare dobrog vojnika Švejka“ po Jaroslavu Hašeku u režiji Aleksandra Lukača i izvođenju Šabačkog pozorišta. Najbolja mlada glumica je Milica Janevski, koja igra Slavku u predstavi „Doktor Nušić“, a najbolji mladi glumac Branislav Trifunović, Milorad u istoj predstavi.

Nagradu za kostimografiju dobila je Marina Vukasović Medenica za predstavu „Rođendan gospodina Nušića“, a nagradu za scenografiju Marija Kalabić za komad „Doktor Nušić“.

Povodom Svetskog dana pozorišta, pročitana je poruka Međunarodnog pozorišnog instituta koju je ove godine, po pozivu, napisao poljski reditelj Kšištof Varlikovski. Posle uručenja nagrada, u čast nagrađenih, Gradsko pozorište iz Jagodine izvelo je predstavu „Heroji“ Predraga Perišića u režiji Branislava Nedića. Selektor ovogodišnjih Dana komedije bila je profesorka režije na FDU Ivana Vujić, a nagrada za životno delo Zlatni ćuran uručena je na otvaranju festivala dramskoj umetnici Svetlani Bojković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari