Armando je sredovečni zubni protetičar koji nema egzistencionalnih briga. Ali to ne znači da nema nekih drugih. On je latentni homoseksualac, privlače ga mladići kojima plaća da dođu u njegov stan. Nema fizičkog kontakta, samo ih gleda. Sve dok ne sretne Eldera, 17ogodišnjeg mladića nasilne naravi, vođu lokalne tinedjžerske bande.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=dGxY3tu9mDg]


Elder ima devojku, a u poznanstvu sa Armandom vidi priliku da zaradi novac, u jednom trenutku pokušava da opljačka i sef u njegovom stanu. Međutim, između dvojice muškaraca se razvija odnos, najpre onaj emocionalni, zatim i intimni. Paradoksalan preokret se dešava kada mladić preuzima inicijativu, a Armando odbija usled neprihvatanja svoje homoseksualnosti.

Osim scenarija, režija, fotografija, gluma dvojice glavnih aktera, sve baš ostavlja utisak… Režiser Lorenzo Vigas vodi priču nepretenciozno u maniru najboljih latinoameričkih sineasta. Kamera hvata detalje, naročito lica dva muškarca u trenucima kada su zbunjeni, kada su neodlučni da naprave korak ili kada su odvažni i čine ga.

Mladić se zaljubljuje u dobrog čoveka, koji bi mogao da mu bude otac dok je onaj njegov biološki u zatvoru zbog ubistva, a koji je besomučno tukao Eldera dok je bio dete… Kada napravi coming out, Elder bude prezren od majke, prijatelja, rodbine… Da bi dokazao ljubav prema Armandu, odlučuje da ubije oca svog starijeg ljubavnika zato što je on jednom prilikom rekao da mu je otac živ, a da bi voleo da nije.

Ubrzo sledi epilog, za koji se ne može reći da je hepiend, ali niti da je tragičan, već – autorski pošten. U svetu kinematografije sve je moguće, pa i to da završnice često idu u neočekivanom pravcu, ali Vigas koji je koscenarista sa Guilermom Ariagom biraju ono što realnost nudi kao jedini „poželjni“ ishod. Umesto da otkrijemo šta je epilog, iskreno preporučujemo domaćoj publici da pogleda ovaj film i iz jednog novog ugla doživi tabu homoseksualnosti. Uostalom, svaki film koji dobije „Zlatnog lava“ kao najbolji u Veneciji, definitivno ne bi trebalo propustiti. Ostvarenje Vigasa je zaslužilo to veliko priznanje, ali istovremeno venecijanski lav je još jednom potvrdio prestiž jer je nagrađen izuzetan film.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari