Zanimljivim predstavljanjem pisaca koji su se pred publikom u Gradskom kulturnom centru Užice, u zabavnoj i opuštenoj atmosferi, takmičili u igranju asocijacija, predstavljanjem knjige „Časovi čitanja“ i izvođenjem komada „Beton mahala“ novopazarske pozorišne grupe „Joj, evo ih ovi“, otvoreni su Deseti regionalni susreti pisaca Na pola puta.

Festival, čiji su inicijatori Ružica Marjanović, profesorka književnosti u Užičkoj gimnaziji, i Nenad Veličković, pisac i univerzitetski profesor iz Sarajeva, okupio je književne stvaraoce iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije. Oni će gimnazijalcima držati predavanja u okviru redovnih časova nastave književnosti, a uveče će, u Gradskom kulturnom centru, javno čitati svoja dela.

Knjiga „Časovi čitanja“, koju je štampala beogradska Izdavačka kuća Fabrika knjiga, sadrži 15 predavanja koje su pisci održali učenicima tokom dosadašnjih devet festivala, s ciljem da ta predavanja budu dostupna široj čitalačkoj publici. Navodeći da knjiga sadrži predavanja Predraga Lucića, Ivana Čolovića, Dubravke Stojanović, Nenada Veličkovića, Viktora Ivančića i drugih autora, Dejan Ilić iz Fabrike knjiga objasnio je da je pokretačka ideja bila da se pokaže da „škola može da izgleda drugačije i da nastava književnosti može da bude drugačija“, te da „književnost ne mora da bude ni glupa, ni dosadna“. On je naveo da su neka predavanja pisaca izostala, jer atmosfera na času nije mogla da se prenese u tekst, te da bi bilo dobro da se objave u video-izdanju.

Književnik Filip David, jedan od ovogodišnjih gostiju, kaže za Danas da su susreti pisaca u Užicu posebno zanimljivi zbog toga što pisci odlaze u učionice i sa učincima razgovaraju o književnosti i drugim temama.

– To je jedinstvena vrsta okupljanja pisaca, novinara i vizuelnih umetnika iz regiona. Mene to raduje, jer mogu da razgovaram i sa kolegama iz bivših jugoslovenskih republika. Manje-više poznajem te ljude, a izbor pisaca svake godine je na veoma zavidnom nivou. Tu vrstu manifestacije svakako bi trebalo održati i preporučujem da se druge sredine ugledaju na Užice, jer Užice ovih dana živi kao književna republika – poručio je naš ugledni književnik.

Boris Pavelić, novinar iz Zagreba, koji je, između ostalog, autor sinoć predstavljene knjige „Smijeh slobode“ o kultnom hrvatskom nedeljniku Feral trubjun, kaže da je počastvovan što je u gradu u kome je nastala Užička republika.

– Ovakav festival, tokom kojeg pisci iz regiona, poput Filipa Davida, Lucića i drugih, drže časove književnosti u školi, ne postoji u Hrvatskoj. To je jednostavna ideja, koje se trebalo dosetiti i naravno uspešno je realizovati – ocenio je Pavelić.

Nihad Hasanović iz Sarajeva, pisac drama, kratkih priča, romana, poezije, eseja i prevodilac, smatra da „užički festival predstavlja neku vrstu alternativnog i provokativnog obrazovanja“.

– To je književnost viđena iz neke druge pozicije koja prelazi granicu šablona državnih obrazovnih programa. Na festivalu, kroz naše nastupe, dolazi do neke vrste klinča, što predstavlja pokušaj da đacima ukažemo na to da književnost nije ono što izvire iz nekih državnih obrazovnih struktura, već da ona postoji u široj publici, među pojedincima – poručio je Hasanović.

Javna čitanja

Osim predstavljanja knjige „Smijeh slobode“ Borisa Pavelića u Gradskom kulturnom centru i otvaranja izložbe Alema Ćurina, sinoć je svoje tekstove javno čitao Vojislav Pejović, Podgoričanin koji živi u Americi, autor romana „Život i smrt Milana Junaka“, koji je preveo poeziju Čarlsa Simića i piše naučne radove. To će do 29. aprila, u istom prostoru od 19.30 časova, učiniti Filip David, Drago Hedl, novinar iz Osijeka i autor dvanaest knjiga, među kojima je roman „Donjodravska obala“, kao i Nihad Hasanović, Predrag Lucić, Nenad Veličković i predstavnici Njuz.neta. Osim njih, gosti festivala su Branislav Dimitrijević, istoričar umetnosti iz Beograda, i Dejan Ilić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari