Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici, 22. po redu, počinje u nedelju u 20 sati, a festival će zvanično otvoriti ovogodišnji dobitnik nagrade „Mali princ“ Minja Subota.

Ovom kompozitoru za decu, fotografu, autoru i voditelju kultne televizijske emisije „Muzički tobogan“ će u okviru svečane ceremonije otvaranja biti uručeno priznanje za životno delo, a dobitnik je i Pančo Pančev, poznati bugarski književnik i pozorišni pisac za decu.

Do 22. maja u takmičarskom programu biće najrelevantnije predstave za decu iz celog sveta. Tokom sedam dana Subotica će postati svetski centar umetnosti za decu koja će uživati i u raznovrsnim pratećim programima na ulicama i trgovima Subotice. Biće otvorene tri izložbe, održana lutkarska radionica za decu, promovisana izdanja autora iz zemlje i regiona, prikazan zanimljiv filmski program…

eđu najzanimljivijm predstavama takmičarskog programa je komad pozorišta Katkata iz Nju Delhija „O Rami“. Savremeni pozorišni komad ispričan kroz animaciju, projektovane slike, ples, maske i lutke, zasnovan je na odlomcima dela „Ramajana“ indijskog dramskog pisca Bavabutija iz VIII veka nove ere.

Tokom festivala biće održana i naučna konferencija pod nazivom „Postmoderna dezintegracija pozorišne umetnosti“. Ovaj naučni skup deo je 7. Međunarodnog foruma za istraživanje pozorišne umetnosti, koji za osnovni cilj ima da promoviše promišljanje pozorišne umetnosti namenjene deci i mladima, s posebnim naglaskom na lutkarstvo. Autori odabranih radova, koji će narednih dana biti predstavljeni, dolaze iz Indije, Japana, Irana, Meksika, Nigerije, Norveške, Velike Britanije, Poljske, Singapura, Slovenije, Mađarske, Grčke, Hrvatske i Srbije.

Izložba fotografija Minje Subote pod nazivom „Deca su ukras sveta“ biće otvorena u ponedeljak, 18. maja u 19.30 u Galeriji Otvorenog univerziteta, takođe, istog dana od 21.30 u Medija centru hotela Patria u Subotici biće održano „Veče s Minjom Subotom“, dok će sa drugim laureatom isti festivalski program biti upriličen sutradan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari