Izraelska plesna trupa Inbal Pinto i Avšalom Polak, poznata u svetu po jedinstvenom umetničkom izrazu i konceptu, gostovaće večeras na 12. Beogradskom festivalu igre. Izraelska trupa u dva termina, u 16 i 20 sati u Ateljeu 212, izvešće komad „Ostriga“, posebnu vrstu plesnog teatra za publiku svih generacija. Komad je inspirisan drevnom pričom o dečijem prijateljstvu, kroz svet cirkusa sazdan od lutajućih uličnih akrobata i neverovatne igre koju izvodi 12 umetnika.

Ova trupa po drugi put nastupa u Beogradu, a glumac i koreograf Avšalom Polak ističe da pamti neobičnu energiju i emociju koje su kolale između izvođača i publike prilikom prošle posete.

– Privilegija je vratiti se u Beograd, toj posebnoj energiji publike. Iako „Ostriga“ nije novi komad, nastao je pre 16 godina, to je i dalje delo savremenog plesa i nestrpljiv sam da vidim kakve će ovoga puta emocije da izazove. Postoji nešto u srcu „Ostrige“ što gledaoca pobuđuje da bude zapitan, znatiželjan i čitav niz najrazličitijih emocija. Ostrige su specijalitet koji ostavlja poseban ukus u ustima. Mi ne tražimo recept za tu kreaciju već sve prepuštamo trenutku, a sva magija stvaranja zavisi od doživljaja publike. Zato naši igrači moraju biti izrazito fleksibilnog kako tela, tako i duha jer svaka produkcija je izazov i zahteva nešto novo od njih. Muzika, kao pratilac ili pokretač događaja na sceni, gotovo da je poseban akter, lik i predstavlja mozaik vremena, prostora i stilova – kazao je na jučerašnjoj konferenciji za medije Avšalom Polak.

Izraelski ambasador u Srbiji Josef Levi istakao je tom prilikom da je „Ostriga“ došla na „meni“ odlukom i željom izraelske ambasade u Beogradu, ali i po njegovoj ličnoj želji.

– „Ostriga“ je ikona izraelskog modernog plesa, cirkus kreacija boja, mašte… Kada sam ga prvi put gledao, rekao sam da je to nešto što nikada neću zaboraviti. Budi maštu, prava porodična avantura. Dozvolite mi da budem ponosan i patriota, ali Izrael je potonjih 20 godina postao Meka modernog plesa zahvaljujući generacijama mladih umetnika. Ples je neka vrsta mosta između svetova – kazao je Levi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari