Film „Top je bio vreo“ u režiji Bobana Skerlića proglašen je za najbolji domaći igrani film po oceni članova Nacionalne sekcije Međunarodne federacije filmskih kritičara Fipresci Srbija. Ovo ostvarenje ponelo je još dve nagrade – za najbolju režiju (Boban Skerlić) i najbolju glumicu (Anita Mančić).

– Ovaj film se dugo mučio. Prošle su godine od kada je snimljen da bi došao pred publiku. Producentske kuće Drina film i Balkan film podnele su zaista velike žrtve jer su verovale da film po romanu Vladimira Kecmanovića mora da bude snimljen. Podneli smo i nesporazume i sukobe između autora knjige i reditelja filma. Sve je završeno činjenicom da je film na kraju izašao pred publiku. Ova nagrada nam daje nadu da treba da nastavimo da se bavimo produkcijskim poslom – rekao je glumac i producent filma Tihomir Stanić.

Za najboljeg glumca proglašen je Nikola Rakočević za ulogu Rudolfa Cistlera u filmu „Branio sam Mladu Bosnu“, a scenarista i reditelj ovog filma Srđan Koljević nagrađen je za najbolji scenario.
Najveći broj nagrada – tri, uz film „Top je bio vreo“, poneo je i  „Montevideo, vidimo se“ u režiji Dragana Bjelogrlića, i to u kategorijama – najbolja fotografija (Goran Volarević), najbolja muzika (Manjifiko) i najbolji kostim (Dragica Laušević). 

Iz prošlogodišnje domaće produkcije, članovi Fipresci Srbija nagradili su i ostvarenje „Mamula“ u kategorijama za najbolju montažu (Filip Dedić) i najbolju scenografiju (Ivan Denić), dok je „Love Hunter, priče iz njujorškog taksija“ proglašen za najbolji dokumentarno-igrani film.

Najbolje strano ostvarenje prikazano u domaćim bioskopima tokom prošle godine je ruski „Levijatan“, čij je distributer MCF MegaCom.

Specijalna priznanja za životno delo posthumno su dodeljenja filmskim kritičarima Milanu Mitiću i Severinu Franiću. 

Predsednik Fipresci Srbija Borislav Anđelić podsetio je na početku dodele, koja je juče održana u Muzeju jugoslovenske kinoteke, da se ove tradicionalne godišnje nagrade za ostvarena dostignuća u srpskoj kinematografiji dodeljuju već 21 godinu u 12 kategorija, po ugledu na slična priznanja asocijacija filmskih kritičara u svetu.

U konkurenciji su bila sva ostvarenja iz prošlogodišnje produkcije, tačnije 11 filmova: „Kad ljubav zakasni“, „Top je bio vreo“, „Mamula“, „Montevideo, vidimo se“, „Atomski zdesna“, „Neposlušni“, „Varvari“, „Branio sam Mladu Bosnu“, „Peti leptir“, „Spomenik Majklu Džeksonu“ i „Travelator“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari