– Bitef koji je pred nama u celosti je posvećen uspomeni na Jovana Ćirilova, koja je, neizbežno, i uspomena na sam Bitef – onakav kakav je oduvek bio i kakav, uprkos dnevno-političkom šićarenju, mora da opstane – kazala je na jučerašnjoj konferenciji za medije u Gradskoj upravi selektorka programa Bitef festivala Anja Suša. Ona je takođe istakla da smatra da je Bitef uz Jovana Ćirilova, ali Ćirilov sam, redak primer pozitivnog kontinuiteta.


Na otvaranju, u Narodnom pozorištu, biće izvedena predstava iz Berlina „Murmel, Murmel“, po Diteru Rotu u režiji Herberta Friča, a na zatvaranju u Pozorištu na Terazijama predstava iz Moskve „Mrtve duše“ po Gogolju u režiji Kirila Serebrenikova, jednog od najzapaženijih mlađih ruskih reditelja.

Iz Nemačke dolazi i „Common ground“ Jaela Ronena, a iz Francuske „Zbogom“ Žonatana Kapdevijela. Tu su i holandsko-srpski „Diskretni šarm marksizma“ Bojana Đorđeva, „Kompleks Ristić“ autora Olivera Frljića – koprodukcija Slovenskog mladinskog gledališča iz Ljubljane, Hrvatskog narodnog kazališta iz Rijeke, Bitefa i MOT-a iz Skoplja, kao i predstava Centra za kulturnu dekontaminaciju „Ibzenov neprijatelj naroda kao Brehtov poučni komad“ Zlatka Pakovića. Od 17. do 24. septembra biće prikazano deset predstava iz Srbije, regiona, Nemačke, Francuske i Rusije.

Iako će ovogodišnji program zbog sve većih finansijskih problema biti kraći, a publika neće moći da gleda onoliko repriza predstava koliko je do sada navikla, Bitef priprema sedam intenzivnih festivalskih dana, tokom kojih će biti i više predstava iz svih programa. Anja Suša naglašava da program koji predstavljaju ni na koji način nije izvinjenje publici i nije „najbolji s obzirom na…“ već „najbolji uprkos…“ situaciji.

Uz glavni program, tradicionalno se pripremaju i brojni prateći poput Bitefa na filmu, koji je, kako njegova dugogodišnja urednica Vera Konjović naglašava, najstarija prateća manifestacija Bitef festivala.

– Kada smo davno prikazali Vilsonov komad „Ajnštajn na plaži“, dobar deo publike izašao je iz sale veoma brzo, drugi su odlazili i vraćali se, malo njih je izdržalo od početka do kraja. Jovan i Mira pretrpeli su kritike i užasavanje publike. Kasnije, kada smo davali druga Vilsonova dela, publike je bilo više, da bismo još kasnije imali publiku ispred pozorišta koja nije mogla da uđe i koja je bila revoltirana što nije bilo dovoljno mesta. Bitef je, dakle, oduvek menjao publiku – kazala je Vera Konjović.

Bitef polifoniju prvi put nakon veoma dugog perioda neće predvoditi Ljubica Beljanski Ristić. Ona je, naime, odlučila da posao uređivanja prepusti mlađim koleginicama iako će njihov rad i dalje se odvijati pred njenim budnim okom.

– Bitef polifonija ove godine predstavlja 12 predstava koje odlikuje jedna zajednička osobina, a to je bunt, neka vrsta analize stanja u kojem se nalazimo, krik sa scene… Sve predstave osim četiri koje dolaze iz inostranstva biće besplatne, a cena karata za ove četiri predstave biće 250 dinara. Program je zaista izuzetan, a tu će biti i predstava iz Novog Pazara – „Beton mahala“, zatim predstava „Crvena: Samoubistvo nacije“… – najavila je Sanja Krsmanović Tasić, jedna od novih urednica Bitef polifonije.

Ona je takođe napomenula da će Ljubica Beljanski Ristić na kraju festivala uručiti priznanje rediteljki Minji Bogavac jer se nekoliko njenih komada nalazi u programu ovogodišnjeg Bitefa, a njen angažman sa mladima, odgovornost prema društvu i brojni projekti koje ostvaruje upravo sa mladima najbolji je primer ideje Bitefa.

U okviru pratećih programa biće održane brojne radionice, okrugli stolovi, simpozijumi i predavanja vrhunskih umetnika i profesionalaca iz pozorišta. Uz Gran pri Mira Trailović, od ove godine Specijalna nagrada Bitefa zvaće se Specijalna nagrada Jovan Ćirilov.

Naredni festival pod znakom pitanja

Direktor Bitef teatra Miloš Latinović istakao je da je Bitef ove godine, makar u ovom trenutku, „kratak“ za četiri miliona dinara i podsetio da su prošlogodišnjim minimalnim novčanim sredstvima koja su dobili od osnivača oni najavili da je ovaj veliki festival na ivici opstanka. Latinović napominje i da se nada da će ovih dana dobiti odgovore od nekih velikih domaćih kompanija te da će uspeti da na kraju dođu do pozitivne nule. Za sada Grad je uspeo da izdvoji 14 miliona dinara (prošle godine 19), a Ministarstvo kulture 11 (lane 15), ostatak je došao iz Vlade Vojvodine i pojedinačnih donatora. Suša upozorava da trend smanjivanja sredstava iz godine u godinu dovodi u pitanje održavanje Bitefa već naredne godine.

Bitef zona

Ove godine Bitef priprema i neke nove programe poput „Sterijinog pozorja na Bitefu“ i Bitef zone. Bitef zona je smišljena kao način da se skrene pažnja na svakodnevni izgled i dešavanja na skveru koji nosi ime jedne od osnivačica Bitef teatra – Mire Trailović. Ovaj program malo će i preduhitriti sam Bitef jer će početi 12. septembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari